Доказано: Пси нас разумеју

Ново истраживање показало је да мозак пса реагује на говор слично као људски.

Истраживање спроведено у Мађарској утврдило је да пси разумеју одређена значења кад им се неко обраћа и препознају интонацију говора, пише Њујорк тајмс.

Научници су у Мађарској обучавали 13 паса да се попну и уђу у уређај за магнетну резонанцу и седе мирно док им се обраћају.

Псима су изговарали смислене речи с позитивном интонацијом и бесмислене речи с позитивном интонацијом. Покушавали су и да мењају тон обраћања.

Открили су да пси реагују на значење речи без обзира на интонацију, повезујући их с позитивним или негативним искуствима. То је у основи исти начин на који људи реагују на говор.

Вођа истраживачког тима Атила Адич је казао да то показује да похвала псима може деловати као награда, али да најбоље функционише када су значење речи и интонација усклађени, преноси портал Кликс.

„Пси не само да разликују оно што ми кажемо и како ми то кажемо већ могу да комбинују и то двоје, за исправно тумачење онога што су те речи заиста значиле“, нагласио је Адич.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи