Здраво, ја сам Шехерезада, а он Тарзан

Пракса код нас и у свету је да не можете детету дати било које име. У Немачкој, детету се не може дати име Адолф Хитлер, Мати или Осама бин Ладен. Швајцарац се не може звати Париз, Шанел, али ни Јуда. Радио-телевизија Србије извињава се читаоцима због објављене информације да је брачни пар у Приштини свом сину дао име Нато.

Необично име може, увредљиво – не. Да направе границу, дужни су матичари.

Матичарка Општине Звездара Маја Павловић каже да не постоји ниједан закон који може да забрани родитељима како ће детету дати име: „Али, обавеза је матичара приликом одређивања и уписивања детета у матичну књигу рођених и одређивања самог имена да упозори родитеље уколико желе детету да дају име које је погрдно, које није у складу са обичајима, са традицијом, са моралним вредностима“.

Матичне службе широм Европе не допуштају родитељима да деци дају имена због којих ће им се други ругати, понижавати их или им се смејати. Матичар о својој сумњи мора да обавести надлежни суд, а на суду се потом доноси одлука да ли је име одговарајуће.

„Необичних имена увек има, мислим, најчешће су везана или за неке, да кажем, популарне ликове из неких доминантних серија у неком периоду или се вежу за неки историјски период или неку ситуацију која је карактеристична“, објашњава Зорко Петровић из Сектора статистике Града Београда.

А како не би имали проблеме, Душко Радовић је родитељима дао добар савет – бирајте за своју децу лепа и озбиљна имена. Увек морате да мислите на то да ће нека од тих имена носити будуће улице, школе и тргови.

Шехерезада, Мирођија, Тарзан, Змај и Грицко

У Србији можете наићи на Мирођију, Чајку, Богородицу, Машинку. Неретко су серије биле инспирација за имена, па су тако Шехерезада, Касандра, Онур и Хурем једно време била најпопуларнија имена.

У Београду живи неколико Тарзана, а имамо и Змаја, Динарка, Бруслија и Грицка.

„У периоду од 2011. до 2018. године на територији Града Београда најчешћа имена за девојчице су Софија, Дуња, Лена, Маша, Сара, Николина, а за дечаке су Лука, Стефан, Лазар, Филип, Вук, Никола, Андреј“, наводи Зорко Петровић из Сектора статистике Града Београда.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара