Може ли промаја да убије?

Верује се да је вампир реч која потиче из српског језика, а да су је прихватили и остали народи. Оно што странци теже могу да прихвате је реч промаја. Не разумеју значење, а још мање зашто се људи у Србији више плаше промаје него вампира.

Не видимо је, али је осетимо. Увек напада с леђа и зато кажу да је опаснија од сваког непријатеља. Може да вас убије, а да ни не изађете из куће. Да је женско то сте већ схватили, а ево и њеног имена: Промаја!

„Опасна је зато што се укочиш, није свеједно, имаш болове у врату, у кичми, имао сам тих проблема, јер радим у пекари. Тамо је топлота велика, направимо промају и онда буде проблема после. Такође промаја не ваља ни за тесто, јер га брзо суши“, објашњава један београдски пекар, док чека ред код лекара. У Дому здравља има оних који верују да од промаје боле глава и очи, али и оних за које промаја не постоји.

Не постоје ни научни докази да промаја може бити кривац што сте завршили у лекарској ординацији. Ипак, у тој истој ординацији доктори неће негирати да постоје ситуације које могу бити ризичне уколико се нађете на линији струјања ваздуха.

„У основи тог лошег дејства промаје је нагло потхлађивање одређене регије са смањењем циркулације у тој регији, тако да ће промаја највећи ефекат имати када су велике температурне разлике између самог тела и околине у којој се само тело налази. Влага је један од доприносећих фактора да то дејство промаје буде израженије“, истиче др Мирјана Миладиновић из Дома здравља Палилула.

Kолико ће тегобе бити изражене зависи од отпорности организма. Неко може да прође без последица док се код оних осетљивијих може да се закомпликује ситуација.

„Такође промаја може довести односно потпомоћи и запаљењу ува, запаљењу синуса, изазвати прехладу“, каже др Миладиновић.

Ипак, након блиског сусрета са промајом, пацијенти се најчешће жале на укоченост, болове у леђима, али и главобољу. Ове тегобе неретко покушавају да отклоне код физиотерапеута.

„Често мисле да ће да се укоче, врат, доњи део леђа и да ће да се јаве болови. У принципу то су друге ствари, то углавном буде цервикални и лумбални синдром, због кога они дођу код лекара. Оно што може да изазове промаја јесте то да ако са мокром косом изађемо напоље и будемо изложени интензивном струјању ваздуха, тада може да се јави тригеминална неуралгија. То је живац на лицу и то се рефлектује јаком главобољом“, објашњава Љубица Јовановић, виши физиотерапеут у Општој болници „Атлас“.

Лек за то постоји, па тако доктори прописују аналгетике и антиреуматике, који ће отерати последице промаје. Оно што не могу да отерају је страх. Вишевековни, јер, како тврде етнолози, промаја је појава позната и нашим давним прецима, који су веровали да зло станује изван куће и да га отварањем врата и прозора само призивамо.

„У старој градњи у традиционалној архитектури, куће су имале наспрамна врата, дакле двоја врата, једна на која се улази и једна на која се излази. Обично се говорило да се на она друга врата износи покојник или се говорило да ако наиђе нека невоља, лакше се може побећи кроз башту. Пре би било ово прво, да се износио покојник, али и тај страх од непознатог, од смрти, заправо је регулисао и понашање“, објашњава етнолог проф. др Весна Марјановић.

Иако поједини промају поистовећују са смрћу, једно је сигурно – до тог стања вас не може довести.

Немојте се плашити да ћете завршити на физиотерапеутском столу, јер ако је веровати нашим саговорницима страх од промаје је неоправдан. Иако то многима чудно звучи, укључујући и нас, промаја не може да „убије“, како кажу. И зато смо док смо снимали овај прилог све време били смо на промаји, а шта је права истина најбоље ћете знати следеће недеље у исто време не будете читали наш текст.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара