Он има посао који не може да пропадне...

Готово сви препознају чувену реплику из филма „Маратонци трче почасни круг“ – „Све може да пропадне... само је смрт сигуран посао“, али мало је оних који се одваже да на овај начин зарађују.

Посао је, каже Ратко Вујовић, сигуран, али његови најближи нису били сигурни у њега када је пре годину дана одлучио да покрене фирму која ће се бавити одржавањем гробних места.

„На почетку су ме сви зачуђено гледали. Сви су били у фазону да ли си сигуран да хоћеш да покренеш тај посао у Србији. Када сам им објашњавао да је то нормална услуга у Европи, па чак и у Хрватској, мало су ме гледали са неверицом и понављали како је ово Србија и да ово код нас нема шансе да успе“, присећа се Ратко.

На идеју за посао није дошао гледајући Маратонце. Kао млад остао је без родитеља, а одлазак на гробље му је емотивно тешко падао. У потрази за неким ко би могао да се стара о њиховом гробном месту схватио је да у Србији не постоји таква фирма. Тек након десетак година одважио се да он буде први у том послу.

Овим послом у региону права је почела да се бави једна жена из Хрватске пре шест година. За своју идеју добила је награду микро предузетница године. Зато су Ратку њени савети били корисни када је покретао сопствени бизнис.

„При покретању бизниса сам отишао у Хрватску да се упознам са госпођом Елизабетом и да разменимо искуства. Она је већ добила одређене награде по том питању и дуго је пословала и њено искуство ми је значило при покретању бизниса. Саветовала ме је да будем упоран и да не одустајем“, каже Вујовић.

И не одустаје, упркос нелојалној конкуренцији, за коју тврди да је највећи проблем пословања.

„Једини се у Србији бавимо оваквом врстом услуге на легалан начин. Постоје људи који на црно раде и ова врста услуге овде је најчешће у црној зони“, истиче предузетник.

Најчешће га ангажују људи који живе у иностранству и због тога нису у могућности да одржавају гробна места најближих.

„У домен посла спада чишћење и одржавање гробног места, чишћење и одржавање самог споменика, надгробне плоче, можемо да доносимо по потреби и цвеће, да запалимо свеће, да радимо импрегнацију камена, заштиту гробних места“, објашњава Ратко.

У Паризу, Москви, Санкт Петербургу гробови славних личности се налазе на туристичкој мапи и представљају својеврсне атракције. Свестан тога и сам је покренуо акцију одржавања гробних места познатих.

„Акцију смо назвали 'Незаборављени' и сређујемо гробна места знаменитих људи који немају наследнике. Тако смо средили гробно место Жанке Стокић и Добрице Милутиновића, на то сам посебно поносан“, открива нам Вујовић.

У будућности планира да пословање прошири на територију целе Србије. А тада ће његови сарадници у другим градовима моћи да се увере у то колико је ово сигуран посао.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се