Виртуелно путовање Балканом током школског часа

Захваљујући инвентивности своје учитељице, одељење IV3 основне школе „Бранислав Нушић“ у Београду, имало је један необичан час под називом „Сви смо деца једног света“. Повезали су се са вршњацима из региона и за 45 минута виртуелно су пропутовали готово цео Балкан.

За 45 минута ђаци су обишли све земље са којима се Србија граничи. Пасоше и печате су сами направили. Уз видео-бим сви услови су били испуњени да виртуелно путовање и дружење са вршњацима из региона почне.

Коста Цветковић каже да су му били најзанимљивији позиви, укључења, то јест када су могли да сазнају о обичајима и сличностима између држава.

„Обишли смо државе Румунију, Мађарску, Хрватску, Босну и Херцеговину, Црну Гору, Албанију, Македонију и Бугарску“, набраја Драгана Станковић.

Ученица Ленка Вујичић истиче да је било тешко споразумети се са ђацима из Бугарске, а са свима из осталих држава су биле и сличности у језику и спремању јела.

Несвакидашња идеја учитељице Миље одушевила је не само децу, већ и родитеље.

„Нас је овај пројекат подсетио, нас старије, на нека давна времена када се неговало братство и јединство о чему наша деца мало знају. Драго нам је што наша деца имају за водича, да тако кажем, кроз живот једног таквог ентузијасту, педагога који их учи правим животним вредностима“, сматра Весна Рајић.

Кад је идеја добра, лако се ради. Деца су са родтељима направила паное и традиционалну храну како би што боље „дочекали“ госте.

„Циљ читавог пројекта био је да деца науче да воле своју државу, своју отаџбину, да знају да вреднују квалитете да знају да вреднују своју традицију, историју, културу, а исто тако да науче да поштују суседе, да поштују различитости и свакако да негују добросуседске односе“, објашњава учитељица Миља Зец.

И то није крај. Учитељица каже – идеја има још, а ђаци додају – и жеље за учењем.

Остали аутори: Нела Станковић
број коментара 0 Пошаљи коментар