Вечито млада Барбика ове године пуни 60 година

Барбика се појавила на сајму играчака 1959. године у црно-белом бикинију с коњским репом на глави и доживела вртоглаву славу на којој би јој позавиделе многе манекенке, фото-модели и глумице. Од тада је продато више милијарди ове лутке широм света.

Иако није од крви и меса, Барбика је промовисала мит о лепоти и читавој генерацији девојчица наметнула своју филозофију. Превазиђена или не, тек витконога Барбика, готово је извесно, надживеће и своје прве мале купце.

Барбика је пратила модне трендове и наметала их, мењала боју косе и коже, била је и Пепељуга и принцеза, а доживела је и да се један део Тајмс сквера преименује у Барби булевар на недељу дана.

Живот какав само пожелети можеш – маштарија која је убрзо корпорацији „Мател“ доносила милијарду и по долара годишње.

Мали породични бизнис госпође Рут Хендлер претворио се у баснословни и мултинационални посао без конкуренције на тржишту, а фирми „Мател“ ускоро се придружила армија модних креатора и луткарских дизајнера задужена за многобројну Барбикину породицу.

На порталу ове моћне даме могу се наћи и приближне вредности њених најцењенијих примерака међу колекционарима. Највећу вредност има прва Барбика, модел Понитејл из 1959. године с коњским репом смеђе боје, одевена у чувени црно-бели купаћи костим с отвореним сандалама високих потпетица на ногама и плавим наочарима за сунце на лицу.

Њена вредност данас варира од 6.500 до 8.500 америчких долара, с тим што су бринете скупље од плавуша јер се ређе могу наћи.

Други модел по колекционарској вредности и цени је Истер парејд Барби (Easter Parade Barbie), префињена плавуша, такође с коњским репом из 1959. године. Одевена у чувену колекцију с дугим црним огртачем, шеширом, белим рукавицама и перлама око врата вреди од 3.900 до 4.500 долара.

Приближно толико вреди и модел Геј Паризијен (Gay Parisienne) с црвеним кармином на уснама, офарбаним ноктима на рукама и ногама одевена у тамноплаву хаљину с белим туфнама, шеширом и рукавицама.

Нешто јефтинија је верзија модела Америкен Грл из 1965. године са савитљивим коленима и вреди 2.600 до 3.000 долара.

Барби има преко 40 кућних љубимаца. Поред паса и мачака, има и коње, панду, лава, зебру... Поседује и врло завидну колекцију аутомобила. Ружичасту кабриолет „корвету“, џип, камп приколицу.

Барбикина слава може да се мери са славом правих, живих личности које су радо позајмљивале свој лик најлепшој међу луткама.

Манекенка Твиги била је прва Барбика, а за њом Елизабет Тејлор и многе друге познате личности. Чак је и краљ рокенрола Елвис пожелео да буде Кен.

Поједини стручњаци за дечју психологију деценијама су износили тврдње да Барбика погубно утиче на развој интелекта девојчица и постављали питање да ли би Марија Кири постала светски призната научница да је којим случајем добила Барбику за рођендан и почела да машта о животу из бајке.

Барбикин свет из маште, тако близак свакој девојчици која кришом облачи мамину гардеробу и ставља руж за усне, не може разорно да утиче на формирање женске преадолесцентне психе – тврде пак њени обожаваоци – зато што: Нема ничега лошег у маштању.

Девојчицама је и пре Барбике било јасно шта се од њих тражи: лепота, шарм, виткост...

Није тачно да Барбика ништа не ради. Радила је као стјуардеса, али има и пилотску дозволу. Прошла је и обуку за астронаута, радила је као лекар и ветеринар.

Девојчицама купујемо лутке, а дечацима аутомобиле и тако је одувек било.

У сваком случају, данас је мали број жена које нису имале ову лутку. Многим тинејџеркама Барбика и данас представља остварење свих њихових жеља – да буду лепе и скупоцено одевене.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара