Светски прехрамбени систем неодржив, потребне хитне промене

Како би се избегла широко распрострањена глад и климатска катастрофа, потребна је радикална промена у узгајању хране, као и њеној потрошњи.

Глобални прехрамбени систем није више прихватљив, јер милијарде људи на планети су или гладне или гојазне, а тренутни начин и избор онога што се за прехрамбене потребе узгаја води свет према климатској катастрофи, истичу стручњаци из 130 националних академија наука и уметности.

У извештају Међуакадемијског партнерства (InterAcademy Partnership) истиче се да је потребно успостављање система који свим људима на планети обезбеђује здраву и приступачну исхрану, и који је по околину одржив.

Пре свега, то зависи од бољих метода узгајања хране, смањивања њене потрошње у богатим земљама, као и промени размишљања ка томе да се храна примарно вреднује по својој хранљивости, а не по јефтиноћи.

Извештај, који је три године састављан и прошао бројне научне провере, представља највеће проблеме и изазове, као и решења.

Глобални прехрамбени систем одговоран је за трећину целокупних емисија гасова са ефектом стаклене баште – више него што саобраћај, грејање, осветљење и расхлађивање просторија заједно генеришу.

Због тога, глобално загревање проузрокује изузетну штету на производњу хране кроз екстремне временске прилике, попут све чешћих поплава и суша широм света.

Осим тога, прехрамбени систем не успева да обезбеди довољно хране за милијарде људи. Према подацима УН, више од 820 милиона људи је прошле године остало гладно, а трећина светског становништва није унела довољно витамина.

Истовремено, 600 милиона људи је гојазно, а чак две милијарде има вишак килограма, што узрокује озбиљне последице по њихово здравље.

Да читава ситуација буде гора, више од милијарду тона хране (трећина укупне производње (!)) баци се сваке године.

„Поражавајућа статистика показује да је глобални прехрамбени систем покварен“, истиче Тим Бентон са Универзитета у Лидсу, један од чланова уређивачке групе која је саставила извештај.

Према његовим речима, цена штете по људско здравље и околину је далеко већа него профити који су остварени у прехрамбеној индустрији.

„Када погледате из перспективе здравља људи, стања околине или климе, наш прехрамбени систем је неодржив. Стање је веома озбиљно, имајући у виду будуће изазове који ће доћи са повећањем броја људи на планети“, објашњава британски професор.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се