Најгора година у људској историји 536. година?

Историчар са Харварда Мајкл Мекормик уверен је да је 536. година, када је Европу, Азију и Блиски исток погодила мистериозна магла, након чега је уследило 18 месеци мрака, била најтежа за човека.

Међу историчарима увек је актуелно питање која је најгора година била и историји. Историчар који се посебно занима за период средњег века Мајкл Мекормик са Универзитета Харвард, сматра да је то била 536. година.

„То је био почетак најгорег периода током којег је човек могао да живи“, рекао је Мекормик у интервјуу часопису Сајенс.   

Мистериозна магла која се надвијала над већим делом Европе, Азије и Блиског истока највероватније је била узрокована ерупцијом вулкана на Исланду.

Ерупција је засула пепелом велики део северне полулопте, а онда су уследиле још две велике ерупције, у 540. и 547. години. Након тога, појавила се и куга.

Снег који је тада пао на територији данашње Кине изазвао је велику глад пошто су уништени усеви, па је и током наредних неколико година владала несташица хлеба.

Летња температура пала је за 1,5 до 2,5 степени Целзијусових и све до 640. године није било побољшања.

Међутим, Мекормикове тврдње у супротности су са теоријама других историчара који верују да је најтежа била 1349. година, када је куга похарала Европу.

Неки стручњаци, као најтежу годину у историји човечанства, наводе 1918. годину, када је шпанска грозница убила безмало 50 милиона људи.

Кајли Харпер, историчар средњовековне и историје старог Рима са Универзитета Оклахома, наводи да је траг катастрофа који је откривен у леду глечера омогућио научницима да боље схвате везе између људских и природних узрока који су довели до пада Римског царства.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара