Сове у центру Кикинде

У периоду од октобра до марта у центру Кикинде борави око 400 малих ушара. Осим "декоративне" функције, грађани од сова имају и велику корист јер уништавају глодаре.

Мала ушара или утина је сова средње величине и једна од ретких животињских врста која воли да живи у близини људи. Биолози тврде да је центар Кикинде највеће боравиште малих ушара у свету.

Скоро непомичне, мале ушаре изгледају као играчке од перја којима је неко окитио дрвеће. Ако не куњају, онда благим хукањем међусобно комуницирају, крупним очима посматрају пролазнике и помало прљају испод свог дрвета.

Грађани различито реагују због тога што сове живе у њиховој близини. Док једни сматрају да је лепо што суграђани не уништавају станишта сове у центру Кикинде, други кажу да увек радије заобилазе дрво на којем сове стоје.

Процењује се да се у Србији гнезди око 11.000 парова мале ушаре, од чега у Војводини 3.500. Судећи према бројности, главни трг у Кикинди је главно зимовалиште ових птица.

Еколог Љиљана Милекић објашњава да је то једно од највећих јата и да броји око 400 сова ушара.

"Поред тога што смо ми поносни на њих, веома су корисне за нас, јер уништавају глодаре. У периоду док су у граду, од октобра до марта, оне поједу око 120.000 глодара, што значи да један пар поједе око 10.000 глодара", каже Љиљана Милекић.

Имајући у виду да је у свим селима кикиндске општине настањено око 1.000 ових птица, није тешко замислити колико би њихов нестанак имао погубан утицај на пољопривреду овог краја.

Све сове, па и мале ушаре, заштићене су законом и за њихово уништавање предвиђене су врло високе казне.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво