Порушеној воденици подарио другу шансу

Када је у Каменици код Краљева остала само једна воденица поточара, Ненад Лачневац одлучио је да направи за своје домаћинство мини-кућни млин за брашно. Млин је од брестовог дрвета, а камење из једне старе порушене воденице.

Када год му затреба брашно за кућу или исхрану стоке, Ненад Лачневац не одлази до воденичара у село већ користи свој млин. Нема воде или јаз за воденицу, али зато кукуруз меље на правом камену. 

„Нашао сам камење у селу Камиџора, са неке воденице коју је вода срушила после Другог светског рата и решио сам да направим један електрични млин. И то сам хтео да направим од дрвета конструкцију. Од метала је много лакше направити, али хтео сам да остане то наша традиција“, каже Ненад Лачневац из сел Каменица.

За своје пријатеље Ненад је направио још два млина. Жао му је што има тако много напуштених и порушених воденица у селима на Гочу и Студеничком крају где ради као минер у предузећу „Србијашуме“.

Од пет воденица поточара колико их је било на гочким рекама и потоцима преостала је само једна. Налази се на Мељаници у селу Каменица.

Миломир Глишовић је последњи воденичар у Каменици. Воденице су имали његов деда, па отац а на крају и он.

„Имали смо раније, када смо у брду живели, на реци воденицу. Била је дрвена са стубовима. Као дечко ноћевао у воденици и млео“, испричао је Глишовић.

Миломир има 83 године. У воденици му помаже супруга Бранка јер посла увек има.

Глишовић каже да долазе људи из Витковца и са свих страна.

Знатижељнике које привлачи ритмичан звук млина не одбија нити Ненад.

Осим што је хладно, брашно је и слатко по чему се препознаје квалитет. О укусу проје од воденичарског брашна не треба ни расправљати.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи