Које приче крије кућа из серије „Корени“, стара 134 године

Кућу од блата и сламе у Горњем Рачнику стручњаци Завода за заштиту споменика културе из Крагујевца прогласили јединственом у Србији. Направљена је пре 134 године, а залагањем потомака остала је очувана до данас. Захваљујући серији „Корени“ која се емитује на програму РТС-а, прилику да је види има и цела Србија.

Мир и нестварна тишина у засеоку Горњег Рачника. Од двадесетак кућа у овом делу села врата су отворена у само две. Деведесетогодишња бака Перса Томић каже да је село оживело док су ту били глумци.

„Било је лепо, оживело било село. И шта ћемо где се ко навикне, њему буде добро. Нама добро ту, лепо нам је“, каже Перса.

У дворишту Драгана Глигоријевића и објектима из 19. века снимана је већина сцена серије „Корени“. Четири куће, за сваког од браће Костића, некадашњих потомака, направљене су од блата и сламе, а захваљујући наследнику који је пето колено, остале су аутентичне.

Греде које носе кућу и после 134 године, нису се промениле.

„По причи мога деде, кажу да су људи који су ове греде дељали, спавали у плканини да не би губили време доласка и одласка, они су тамо спавали и њихове жене су им носиле храму тамо, а они су су све то радили ручно“, присећа се Драган Глигоријевић, власник куће у Горњем Рачнику.

Случајност је да је Драганов чукундеда Александар, власник куће, имао доста сличности са ликом Аћима Катића.

„Он је био први учени човек из овог села и за време Првог светског рата био је председник багрданске општине и кажу да је био прек доста, да је шуровао са хајдуцима. Зато је можда и створио ово велико богатство“, објашњава Драган.

У оно време, ова кућа са стотину тридесет квадрата била је грандиозна, јер су друге чатмаре биле три пута мање. Глигоријевићи су сачували и већи део намештаја као и грнчарију, предмете од дрвета.

Оно што је у данашњим домова телевизор у дневном боравку, то је у ондашњим кућама било огњиште – место на коме се није припремала само храна и где су се укућани окупљали око ватре, дружили се и причали.

Тог времена више нема, али је кроз екранизацију „Корена“ посебно млађим генерацијама приближена и та епоха. Драган каже да са радошћу гледа серију где једну од улога има и његова кућа. То му је и својеврсна сатисфакција, јер ће дом предака остати забележен на филмској траци и за будуће генерације.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво