До 2030. године рок да се заустави глобално загревање, потребна нова Амазонија

Државе широм света морају да предузму „хитне, дугорочне промене без преседана у свим сферама друштва“ како би се избегле катастрофалне последице глобалног загревања, истиче се у новом извештају Међудржавног панела о глобалном загревању Уједињених нација.

Планета ће до 2030. године достићи критични праг од једног и по степена Целзијуса изнад температурног просека током прединдустријског периода, што ће довести до екстремних суша, пожара, поплава и мањка хране, којима ће бити погођено за стотине милиона људи, наводи Си-Ен-Ен.

Рок до 2030. године, који ће већина људи доживети, заснован је на тренутним нивоима ослобађања гасова за ефектом зелене баште.

Човечанство је већ превалило две трећине пута, јер је глобална температура већ скочила за један степен Целзијуса у односу на ону из прединдустријског периода.

„Ово је веома забрињавајуће јер знамо какви ће све проблеми задесити човечанство уколико температура скочи још пола степена. Ту су укључени драстични топлотни таласи и врела лета, виши ниво мора и екстремне суше или поплаве, зависно од делова света“, објашњава Ендрју Кинг, професор на Универзитету у Мелбурну.

Ниво ослобађања угљен-диоксида у атмосферу морао би до 2030. године да буде смањен на 45 одсто нивоа из 2010. године. До 2050. године морао би да се смањи на нулу како би се температура одржала на постојећем нивоу.

Потребна још једна Амазонија

Директор нафтне компаније „Шел“, Бен ван Бурден, рекао је да је пред човечанством изузетан изазов да испуни услове из извештаја УН-а.

Ван Бурден је истакао да само повећање производње енергије из обновљивих извора неће бити довољно, већ да ће морати да се приступи огромном пројекту пошумљавања, који би требало да буде површине Амазонске прашуме, преноси Гардијан.

„Можете да одржите повећање на једном и по степену, али не само са постојећим мерама. Оно што мислимо да ће помоћи је широкораспрострањени пројекат пошумљавања. Размишљајте и још једном Бразилу“, рекао је на конференцији у Лондону.

„Није довољно оно што многи мисле. 'Мало ћемо да појачамо соларну енергију, мало од ветра и успећемо'“, додао је Ван Бурден.

УН је у извештају навео да је пошумљавање један од суштинских сценарија потребних да се спроведу да би се зауздало повећање глобалне температуре.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара