Канада легализовала рекреативну марихуану

Канадски парламент усвојио је закон којим се легализује употреба марихуане у „рекреативне сврхе“. Закон је усвојен у Сенату са 52 гласа „за“ и 29 „против“, јавио је „Би-Би-Си“.

Према закону, Канађани ће од септембра моћи легално да купују и конзумирају канабис.

Канада је овим постала друга земља на смету која је легализовала употребу марихуане у рекреативне сврхе. Уругвај је то учинио у децембру 2013. године.

Поседовање канабиса је у Канади 1923. године проглашено кривичним делом, али је употреба у медицинске сврхе легализована 2001.

Ројтерс напомиње да је Канада постала прва држава чланица Г7 која је легализовала рекреативну употребу канабиса, што је било и предизборно обећање премијера Џастина Тридоа.

„Наша деца су лако долазила до марихуане, а криминалци су убирали профит. То смо данас променили“, навео је Тридо на Твитеру.

Према новим одредбама, пунолетни Канађани ће моћи да поседују до 30 грама канабиса који могу да набаве од овлашћеног трговца. Закон им дозвољава и да сами узгајају до четири саднице те биљке.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(среда, 20. јун 2018, 15:58) - Igor Lalin [нерегистровани]

Dobra ideja

Kao sto je Portugal legalizovao mnoge substance, Kanada ide u tom pravcu. Po mom misljenju (ja zivim u Kanadi vec 25 godina), uzece vremena da ovakve akcije postanu uobicajene ali ce isto tako izazvati smanjeno koriscenje u buducnosti jer ce mit biti otklonjen. Mit o tome sta je to i kako utice na ljudsko ponasanje. Kao sto u vecini slucajeva pazimo kad i koliko pijemo, isto ce se desiti sa marihuanom.

(среда, 20. јун 2018, 13:39) - anonymousP [нерегистровани]

@ Ohoho

nece vise biti idemo da duvamo/varimo.... vec idemo da se rekreiramo

(среда, 20. јун 2018, 12:06) - anonymous [нерегистровани]

koji naopak svet

Negada su kriminalci ubirali profit sada ce drzava. Dogovorice se mafijasi oko podele trzista.
Jevrem

(среда, 20. јун 2018, 11:40) - Laza [нерегистровани]

Bravo za Kanadu

Svaka im cast, korak blize slobodi. :)

(среда, 20. јун 2018, 11:18) - anonymous [нерегистровани]

Ohoho

Hajde da se drogiramo
Dok nam oci( rekreativno) sjaje!