Најновије „истраживање“ јабланичке јагњетине: И даље је изврсна!

Ако идете кроз Херцеговину, грех је да не пробате јагњетину. А они који врте ражањ рећи ће вам да то важи и за вегетаријанце. Зашто је јагњетина најбоља у Јабланици истраживала је екипа РТС-а.

Oвде се не слика селфи. Већ јагњећи ражањ. Али и једе. Разлог што многи, намерно или не намерно, овде прикоче. Специјалитет који је постао својеврсан бренд малог града у Босни и Херцеговини - Јабланице.

Људи који застану у Јабланици без изузетка издвајају јагњетину, истичући да је то неизоставна дестинација на путу ка Јадрану

Готово да нема земље, чији становник није походио Јабланицу због јагњетине.

„Волим јагњетину, у мојој земљи се не једе много, али у мојој породици да. На југу Бразила, једу јагњетину, али у другим деловима Бразила не воле јагњетину“, каже бразилски туриста.

„Веома је укусна. Сви овде дођу да виде јагњетину и да је пробају. И ови ресторани су веома познати“, наводи туриста из Уједињених Арапских Емирата.

Садик Ченгић, звани Тара, овај посао ради већ три деценије. Открива тајну доброг залогаја.

На шаљиво питање да ли је вегетаријанац, одговара: „Не мереш овде бити вегетаријанац.“

Каже да лети у сезони испече и стотину јагањаца, а сада око 20 или 30, а због чега је јагњетина из Јабланице посебна, сматра да су у питању поднебље и чист ваздух.

„Важно је да се јагње добро испече и фино ватра заложи, да се добро осоли“, каже Бешић Адил.

Има ли тајне шта наручити? Искусни немају проблем. Али, шта је са онима који први пут дођу.

„Обично кад дођу гости који су чули да смо познати по јагњетини, дођу и кажу да ко желе плећку, а не знају шта је то, или кажу кило ребара да нема пуно костију“, објашњава Адријана Палић.

Све је почело седамдесетих година, од сада легендарног Гојка. Својевремено је чувени гастро новинар Брет Мартин уврстио његов ресторан у десет најоригиналнијих, због ког вреди сести у авион и отићи на крај света.

„Најбољи и најјачи јагањци су ти из Херцеговине. Изнад Стоца једно место. Хргуд се зове. Ту вероватно имају неку испашу која одговоара њима и тако да је то даје слаткоћу месу неку“, наводи Славко Јелачић Јашар, Гојков син.

Место где су навраћали сви. Функционери и фудбалери, возачи камиона, аутобуса...

Али овде има. Дуж магистрале од Јабланце ка Јадрану и обрнуто - намножили су се ресторани.

Љубитељи фудбала знају да је Јабланица позната по Вахи Халихоџићу и Хасану Салихамиџићу. Упућени у јагњетину да се на овом делу пута М17 поједе меса више него, примера ради, у граду који је четири пута већи од Јабланице.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво