Откривен нови орган у људском телу?

До сада се сматрало да људско тело има 79 органа, али научници су недавно наишли на необичну појаву која би могла бити орган и значајно утицати на медицину, показало је истраживање објављено у часопису „Сајентифик рипортс“, у коjeм се истиче да је новооткривени орган важан и највећи у људском организму.

Да ствар буде занимљивија, орган је велики, а невидљив. Ипак се поставља питање како га научници нису раније видели ако је већи чак и од коже?

Нови орган састављен је од мреже сићушних канала испуњених течношћу, а на енглеском је у часопису назван – "interstitium".

Интерстицијум је у медицинским круговима уобичајени назив за међућелијски простор у којем се налазе течности. Кроз тај простор креће се мноштво излучевина из ћелија – од хормона до трансмитера – према другим ћелијама.

До открића је дошло случајно, током рутинских ендоскопија – поступака у којима се у пробавни тракт уводи мала камера.

Научници су очекивали да ће видети како је жучни канал, који су посматрали, окружен чврстом, густом опном. Међутим, открили су чудне и нејасне узорке.

Са тим открићем упознали су патолога са Медицинског факултета из Њујорка, Нила Тиса. Он је истим ендомикроскопским уређајем истражио свој нос у поткожном ткиву и открио исту структуру.

Даља студија других органа показала је да се необичан узорак састоји од каналића који свуда у телу спроводе течности. Из тога произлази да би сва ткива могла бити испуњена мрежом таквих каналића који би сви заједно могли чинити један орган.

На тој претпоставци тим научника је израчунао да би интерстицијум могао садржати петину укупне количине течности у људском организму.

Научници вероватно нису раније видели овај орган зато што се приликом уобичајеног узимања узорака течност из канала исцеди, а мрежа се уруши. Тако она почиње да личи на чврсту опну заштитног ткива уместо на заштитни јастук испуњен течношћу.

„Мислимо да орган делује као амортизер удараца“, рекао је Тис.

Ипак, научници нагађају да би се мрежама интерстицијума такође могли преносити тумори.

Анализа узорака узетих од људи с инвазивним туморима показала је да су ћелије рака, које су се прошириле с изворног ткива у којем су настале, могле наћи пут до каналића, што их је пак могло одвести директно до лимфног система.

„Када једном уђу, то је као да су се нашле у воденом тобогану. Имамо нови прозор у механизам ширења тумора“, објаснио је Тис.

Аутори студије су, очекивано, одушевљени открићем. Но, стручњаци упозоравају да се оно ипак треба узети с дозом резерве.

Тек треба видети може ли се откривена структура назвати органом, а потом и које би могле бити њене функције, поручују стручњаци.

број коментара 9 Пошаљи коментар
(четвртак, 29. мар 2018, 14:20) - ss [нерегистровани]

bravo

podržavam

(четвртак, 29. мар 2018, 09:32) - Бесмртни пук [нерегистровани]

H2O

Пијеш воду као во а не знаш да вода памти, чува и преноси информације из људског живота у вечну базу података, где информације о човеку чекају "Васкрсење мртвих и живот будућег века."

(четвртак, 29. мар 2018, 08:23) - Mirko [нерегистровани]

re ljudske duse

All bre covece, ovo je naucni clanak, kakve duse??

(четвртак, 29. мар 2018, 06:54) - Pacijent [нерегистровани]

Intersticijum

Doktore, pomagaj....boli me intersticijum.

(четвртак, 29. мар 2018, 06:49) - Nikola [нерегистровани]

Stara vest

Vest za ovaj novi organ je jos izasla prosle godine. I dalje je debat dali se radi o organu ili samo skup kanalica koji sluzi za transport tecnosti, jer sama definicija organa, sta je, i dalje nije jasna kad je u pitanju klasifikacija novih otkrica u ljudskom telu.

(среда, 28. мар 2018, 19:43) - anonymous [нерегистровани]

Koliko

Koliko toga Jos nije otkriveno.

(среда, 28. мар 2018, 19:21) - anonymous [нерегистровани]

Ma,to je ljuska dusa

Na Zapadu je tesko naci ljudsku dusu u organizmu i zato je do sada nisu nasli,kod njih bi se prije nasao dolar ili evro kao ljudske organe.Ljudsku dusu su trebali tyraziti u Srbiji i Rusiji,tamo bi je zacas nasli.

(среда, 28. мар 2018, 18:43) - anonymous [нерегистровани]

ICF i ECF

Istina, za intersticijum se zna vec mnogo godina, samo sto se nije gledao kao neke vrste organ. Ali da se kaze da je to samo prostor unutar tkiva koji je ispunjen tecnoscu, to ne ide. I celije su unutar tkiva i u celijama je tecnost, a to nije intersticijum. U telu postoje dve vrste tecnosti, ona unutar celija (ICF) i ona van celija (ECF). Sva tecnost u telu moze da se racuna u smislu trecina. Dve trecine tela cini voda, od toga su dve trecine unutar celija a jedna trecina van istih - ova trecina moze da se opet podeli na tri dela - dva dela su intersticijum a jedan plazma i likvor. Dakle 70kg tezak covek ima u telu oko 46kg vode, od toga 30kg unutar celija, tecnosti u intersticijumu ima oko 11kg.

(среда, 28. мар 2018, 18:08) - anonymous [нерегистровани]

Нејаснине

Из оваквог текста лаици ће разумети да доктори нису до сада знали за постојање интерстицијума. То апсолутно није тачно. Наравно да се за интерстицијум зна, само се није посматрао као посебан орган, нити видим разлога да тако и буде. То је само простор унутар ткива који је испуњен течношћу, тј. 1% од укупне течности у организму се налази у интерстицијуму.