Посматрање Земље из свемира умањује штете од непогода

Канцеларија Србије за свемирске науке саопштила је да је на недавно одржаној Конференцији УН у Исламабаду представила пројекат који се односи на примену сателитских технологија у водопривреди и умањењу природних непогода.

Континуирано посматрање Земље из свемира је од велике важности за праћење нивоа вода и на тај начин помаже при умањењу штете од непогода и доприноси заштити животне средине, наводи се у саопштењу Канцеларије.

Канцеларија Србије за свемирске науке наводи да је пројекат развијен у сарадњи са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде, Директоратом за воде и "Renewables and Environmental Regulatory Institute"-ом.

Конференција о примени сателитских технологија у области водопривреде и заштите од природних непогода одржана је у периоду од 26. фебруара до 3. марта, а имала је за циљ подизање нивоа коришћења сателитских технологија које су показале доказане могућности у водопривреди, имајући у виду повећање популације Земље и нестајање природних ресурса.

Даљинско очитавање Земље пружа податке који су кључни за процену ризика од природних непогода, а највише од поплава (као нпр. количина кише, подаци о нивоу водотокова, врсти земљишта и сл.). Овај начин дозвољава праћење погођеног подручја “из минута у минут”, и пружа надлежним институцијама тренутне податке о стању на терену, објашњава се у саопштењу.

Канцеларија Србије за свемирске науке, истраживања и развој (СЕРБСПАЦЕ) основана је у августу 2016. године, као невладина организација, са седиштем у Београду и развијена је као кровна организација која би укључила сва релевантна лица, организације, академске установе, привредна лица и представнике државе из области свемирског сектора.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(недеља, 25. мар 2018, 00:06) - anonymous [нерегистровани]

office

jel kancelarija u svemiru ili?

(субота, 24. мар 2018, 19:52) - anonymous [нерегистровани]

Serbspace !???

Je li to iz neke monodrame Laneta Gutovica?

(субота, 24. мар 2018, 19:31) - anonymous [нерегистровани]

kancelarija

Cim cuju da Srbija ima kancelariju, svemirci ce da dodju kod nas i to u velikom broju.