Да ли је то Рудолф? Да ли је то Џејми Оливер? Не, то су супербаке!

Мирис колача многе враћа у детињство и бакину кухињу. Ми смо упознали супербаке које желе да заборављене колаче поделе не само са својим унуцима, него са свима. А притом да у пензији додатно зараде.

За сада у посластичарницу долазе као гости. Да се осладе, а успут и науче по који трик заната. Уколико се иницијатива „Супербаке“ оствари ове пензионерке могле би ускоро у својој посластичарници да сервирају колаче.

„Да направимо колаче од правих материјала и да ту не буде преваре, лажи, нечег вештачког. Да то стварно буду квалитетни колачи“, каже Светлана Чонка.

„То су рецепти наших бака који су можда некада заборављени, којих нема у савременим посластичарницама“, објашњава Олга Трифуновић.

Светлана је економиста и у пензији је већ 14 година, док је Олга радила као стоматолог до пре две године. За акцију су сазнале посредством друштвених мрежа и решиле да буду део тима.

Не одлучују се многи да се у пензији поново запосле. Али не и ове баке које са још пет пензионерки желе да покажу шта умеју. И оправдају назив „Супербаке“.

У томе им помаже Марио који је и иницијатор ове акције. Инспирисала су га бројна социјална предузећа која је виђао по Европи, али и страст према слаткишима.

„Наш следећи корак је кампања коју водимо на платформи Индигого. На тај начин желимо да прикупимо најмања могућа средства да би се отворила и опремила кухиња у којој би баке радиле и то је неки први корак, а онда неки наредни корак би био да заправо отворимо неки простор-посластичарницу у којој би се ти колачи и продавали“, истиче Марио Милаковић, покретач идеје „Супербаке“.

Током кампање која траје 12 дана прикупили су половину зацртане суме од 5.000 долара. Довољно да баке почну да ишчитавају старе свеске с рецептима. Идеја је прегршт.

Штанглице, суви колачи, торте... 

„За сада су у плану прво штанглице, суви колачи, а у будућности торте као у свим другим посластичарницама, ја сам за будућу акцију која је планирана за петак на Бајлонијевој пијаци планирала да направим шапице са урмом, то је један несвакидашњи рецепт који сам скоро пронашла и открила“, каже Олга.

„Ја волим 'лондонске штанглице' и моји их највише воле. То је један старински колач, који се прави са путером. Иде 360 грама брашна, три жуманца, једно цело јаје, иде ораха, али у фил. Ово је линцер масно тесто, које се мало стави у рерну да се запече, па се премаже џемом од кајсије и на крају преко тог џема ставља се шне од беланаца и ораха и врло мало се суши одозго“, објашњава Светлана.

Ако се идеја оствари баке ће радити три дана недељно пола радног времена. Додатни приход ће им свакако добро доћи, а у тим су добродошле и нове баке. Добродошли су и они који желе да им помогну.

„Већ у петак ове недеље 22. децембра на пијаци Бајлони у оквиру ноћног маркета, 'Супербаке' ће се представити тако да сви заинтересовани могу да дођу да се упознају са бакама и да пробају њихове колаче и подрже на кампању. Изазов са којим се суочавамо, када је у питању групно финансирање, јесте плаћање кредитним картицама. Неки немају, неки су неповерљиви према плаћању онлајн“, каже Марио.

А када пробају колаче супербаке гарантују да неће бити неповерења. Нестрпљиво чекају с варјачама у руци да њихова посластичарница проради. И зато ако у новој години желите да једете колаче налик онима у вашем детињству имате још неколико дана до краја старе да подржите супербаке.

Остали аутори: Вишња Вишњић
број коментара 4 Пошаљи коментар
(петак, 22. дец 2017, 20:26) - iva rotim [нерегистровани]

5-

Izvanredna ideja i bas mi drago da se neko setio da se na jedan tako divan nacin otrgnu od zaborava pravi kolaci.
Volim da pravim kolace a bogamu i da probam ali iskreno uvek stari recepti pobede.
Rado bih se prikljucila timu super baka.Srdacan pozdrav

(петак, 22. дец 2017, 14:22) - Olja [нерегистровани]

Superbaka

Oduševljena sam vašom idejom, rado bih se prdružila, pošto nisam iz Beograda mogla bih da budem vaš saradnik iz okoline Beograda. Kome mogu da s obratim za uspostavkjane saradnje, molim vas neki kontakt ili e-mail...
Puno sreće u realizaciji ideje

(четвртак, 21. дец 2017, 15:56) - Duda [нерегистровани]

Superbake

Bravo !!!!Volela bih da se pridružim superbakama samo ne znam kako. Jesam baka, a volim da spremam kolače a i znam.

(четвртак, 21. дец 2017, 14:07) - Жал за младос` [нерегистровани]

Укус торте са вишњама...

наше покојне мајке,годинама узалуд тражим;Чак ни моје сестре,које су све научиле од ње,не могу да понове...То није то!