Минијатурне књиге из дома Ршумовића у Mузеју књиге и путовања

Kњиге Љубивоја Ршумовића ушле су у лектиру. Али књиге, које је сакупљала током живота његова супруга Наташа Ршумовић, нашле су се у Музеју књиге и путовање. Годину дана после супругине смрта чика Ршум одлучио да дарује Наташине књиге.

Шекспирова сабрана дела могу стати и у минијатурно издање. Баш као и Горски вијенац, дела Карла Маркса или Боре Станковића. Ово су само неке од књига које је сакупљала Наташа Ршумовић. Део колекције је после њене смрти Музеју књига и путовања поклонио њен супруг, песник Љубивоје Ршумовић.

„Наравно остаће неке њене друге ствари у породици, неке њене друге љубави и интересовања. Ове је нешто што је на неки начин карактерисало једну њену посебну љубав према минијатури. Ја у шали кажем да сам ја прва минијатура коју је заволела, пре 55 година“, кроз сетан осмех препричава Љубивоје Ршумовић.

И баш отприлике пре пола века је и почела да сакупља минијатурне књиге. Ршум данас не зна тачан број колико их је имала, али више од 500 њених малих књига, песник је даровао Музеју.

„Заправо, ја откад је знам волела је минијатуре. Све што је ситно, све што је мало, све што је како бих рекао, ушушкано. То се на крају, с обзиром на то да је и сама студирала књижевност заједно са мном, претворило у једну страст према књигама, према минијтурним књигама“, сећа се Ршум.

Баш овакве књижице у дом Ршумовића стизале су са свих страна света.

„И у велико мери сам се и ја 'примио' уз ту њену пасију. тако да сам ја куповао било где да сам ишао, те егзотичне, занимљиве књиге - те мале нарочито. Њу је и забављало да тако велике људе спаковане у тако мале пакете у облику књига, она има, па не у свом поседу, то је више био украс наше библиотеке“, објашњава песник.

Библиотеку су красили и мини-речници, календари, монографије. Дела домаћих писаца - Јове Јовановића Змаја, Добрице Ерића, Десанке Максимовић.

И Ршумов легат у Музеју књиге  

На питање да ли је имала неку његову минијатурну књигу, чика Љуба одговара потврдно. 

„То су моје песме. Ја сам за сваку годишњицу брака њој писао по 10 нових песама, онда сам их сам коричио. Тако да ја то чувам сада и нисам их донео у Музеј“, открива Ршумовић.

Осим књига, постојe и још неке Наташине ствари које Ршум радо чува.

„Такође, чувам и неке ситнице друге, дакле не књиге него неке друге ситнице које је она сакупљала. Тако мале бокалчиће, па чак и играчке неке дечје. Ми нисмо имали девојчице, па нисмо куповали те неке кухиње мале, које имају као неке играчке. Али иначе има тако неке мале ствари, те неке мале витринице, а можда ће се и то преселити овде“, појашњава Љуба Ршумовић.

Одлуку да поклони књиге, каже Ршум, није донео лако. Тек када је прошло годину дана од смрти супруге, њене књиге је донео у овај Музеј и сам поређао.

„Укупна наша колекција, оне које су већ биле у музеју и оне које Ршум донирао, има више од 3.500 наслова. Могу вам рећи да је то једна од таквих значајнијих колекција не само у Србији, већ и у европским размерама“, истиче оснивач Музеја књиге и путовања Виктор Лазић.

Чика Ршум је даровао и неколико својих, ручно преписаних књига. Музеју књига и путовања на Бањици ће каже оставити и свој легат, и све то за витрину с погледом на Наташине минијатуре.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво