У Турској откривено „чудо под водом“

Фасцинатно откриће у највећем турском језеру – тврђава стара око 3.000 година, за коју се верује да припада цивилизацији Урарту.

Проучавајући сталагмите дугачке више од 10 метара и познате као „подводни димњаци“, подводни фотограф Тахсин Џејлан и Мустафа Акуш са Рибарског факултета Универзитета „Ван Јузанку Јил“, у сарадњи с рониоцима пронашли су у језеру Ван тврђаву стару 3.000 година.

Верују да датира из цивилизације Урарту, у чије време је ниво воде у овом језеру био стотине метара нижи.

Џејлан је истакао да су рушевине део великог комплекса који се протеже на површини до једног километра, а да су зидови тврђаве високи између три и четири метра.

„Проналазак овог дворца под водом је чудо“, додао је Џејлан, истичући да језеро Ван има историју дугу око 600.000 година.

„Многе цивилизације и народи су се настањивали око језера Ван. Језеро су звали 'Горње море' и веровали да крије многе тајне. Знајући то, радимо на томе да их откријемо.“

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво