Пропада најстарија кућа у Београду

Најстарија кућа у Београда налази се у насељу Ћуковац у Земуну. Обавеза станара је да је одржавају, а за било какве спољашње радове потребна им је дозвола Завода за заштиту споменика културе. Кућа - споменик културе пропада и очигледно није довољно да само станари улажу у одржавање.

Најстарија кућа у Земуну у улици Василија Васиљевића 10 – пропада.

У насељу је Ћуковац, недалеко од Гардоша и помиње се у записима француског путника Киклеа, још из 1658. године.

Током три и по века мењали су се власници. Од 18. века се ту налазила кафана „Бели медвед“ која је 1848. године национализована, а 60-тих година прошлог века затворена.

„Она је уцртана као 'Цар Такен' или 'Чардак', био је ту вероватно хан, односно кафана, а на спрату боравиште. Зна се да је у њој боравио Еуген Савојски, приликом освајања Београда, и Земун је био од 1717. до 1918. под аустријском влашћу. Ова кућа је једина оријентална балканска архитектура“, објашњава Александра Дабижић из Завода за заштиту споменика културе.

Спрат је подељен на две стамбене јединице, а приземље није у функцији. Кућа је споља руинирана, а кров прокишњава. Споменик је културе, па из Завода за заштиту споменика културе треба да одобре поправку.

На значај куће подсећа табла, улаз у лагум је закључан.

Кућа би туристима свакако била интересантна. Некад је простор у приземљу издаван сликарима, уметницима.

Могла би се искористити, али се пре свега мора одржавати. У надлежности је пословног простора града.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи