Где је ордење династије Обреновић?

Недавна појава Ордена Милоша Великог првог степена на сајту канадске аукцијске куће „Емедалс“, покренула је питање где је ордење династије Обреновић и шта је из те колекције сачувано до данас.

Виши кустос Војног музеја у Београду Душанка Маричић, у интервјуу Танјугу, подсећа да је та институција, чији је оснивач краљ Милан Први Обреновић, претрпела велика разарања током два светска рата и у пљачкама 1915, 1941. и 1944. године и да су нестали бројни музејски предмети који су припадали српским династијама.

Обновљени Војни музеј у Краљевини Југославији имао је одељење народне династије Карађорђевић и одељење осталих народних династија, а постојала је и просторија посвећана династији Обреновић са изложеним портретима владара, бистом и одликовањима.

У Војном музеју данас је преостало тек неколико ордена који су припадали краљу Александру Првом Обреновићу: Ланац ордена за војне заслуге војводске куће Олденбурга, Звезда руског ордена светог Александра Невског првог степена, турски Орден Меџидије првог степена и Звезда бугарског ордена светог Александра Невског другог степена.

Душанка Маричић каже да се у Војном музеју чува и Орден Милоша Великог трећег степена, који је оштећен и недостаје му немањићка круна, а којим је 1899. године одликован Марко Лазаревић, тада на положају државног секретара.

Народни музеј чува примерке трећег и четвртог степена истог ордена који је као највиши орден Краљевине Србије додељиван за нарочите заслуге за династију Обреновића, док се примерци првог степена налазе по приватним колекцијама.

Сматра се да је нешто више од 200 примерака тог краљевског ордена додељено од 1898. до 1903. године, а први степен су носили краљ Милан Први Обреновић, краљ Александар Први Обреновић, краљица Наталија, краљица Драга, аустријски цар Фрања Јосиф и персијски шах.

Маричићева истиче да је немогуће реконструисати шта се све налазило у колекцији Војног музеја када су у питању ордени династије Обреновић, јер су и писани трагови уништени и верује да се по иностраним музејима налазе одликовања која су добијали страни владари и друге личности у оквиру дипломатских односа.

Војни музеј има богату колекцију одликовања која обухвата одликовања Кнежевине и Краљевине Србије, касније Југославије, затим Кнежевине и Краљевине Црне Горе, одликовања из Другог светског рата, углавном са фашистичким обележјима, колекцију одликовања везану за НДХ, страна одликовања из 19. и 20. века, повеље и дипломе везане за одликовања.

Највећи број ордена, према речима Душанке Маричић, искован је у социјалистичкој Југославији, са развојем индустријске производње.

Крајем 19. века ордени су израђивани у специјалним радионицама, нарочито су биле познате бечке радионице, доста је добрих радионица било и у Немачкој и Петрограду и доста тога се радило ручно. Индустријска прозиводња олакшала је израду ордена, појавила се и легура томбак која је јефтинија, док се раније све радило од сребра и злата.

Најређи и најскупљи српски орден је, према речима више кустоскиње Маричић, Орден Слободе, који је додељивао Јосип Броз Тито за изузетне заслуге, а добило га је само девет личности. Ручно је израђиван од злата и украшаван рубинима и дијамантима.

У новом систему одликовања Републике Србије обновљен је Орден Белог орла само је добио мачеве и додељује се за војне заслуге.

Враћена је и медаља за храброст „Милош Обилић“, само што је добила ново ликовно решење, а обновљен је и Орден Карађорђеве звезде.

број коментара 8 Пошаљи коментар
(понедељак, 14. авг 2017, 09:41) - У груди ме боцка... [нерегистровани]

Ја бих радије,

националну пензију!

(недеља, 13. авг 2017, 14:47) - anonymous [нерегистровани]

krađa

Odgovorna država pokrene postupak za vraćanje pokradenog i opljačkanog vlasnicima ili naslednicima ili muzeju matične države koja je opljačkana.

(недеља, 13. авг 2017, 14:24) - Монархиста [нерегистровани]

Васпоставити и израдити нови орден по сачуваним нацртима ! ! !

Nacrt insignija za Orden Svetog kneza Lazara izradio je Mihailo Valtorović i po tim nacrtima orden je napravljen u radionici Nikolausa i Dunkera u nemačkom gradu Hanau. Po svojim karakteristikama, orden pripada kategoriji vladarskih regalija. Ovaj orden je bio sačinjen u tri primerka, ali posle 1941. godine nijedan od ta tri primerka nije viđen niti se zna da li su sačuvani.

Izraditi novi Orden Svetog kneza Lazara ! ! !

(недеља, 13. авг 2017, 14:07) - anonymous [нерегистровани]

Kupovati sve...

U ovo treba da se ulozi novac. Kad god se pojavi predmet od drzavnog znacaja, otkupiti ga. Prosto i jednostavno. Ima se novca za toliko, nije to za drzavu previse. Nesto je pokradeno, nesto naslednici prodaju zbog nemastine. Sve jedno je ko prodaje, to je njihovo legitimno pravo, drzava mora da oformi tim istoricara, arheologa, strucnjaka koji ce odlucivati sta je od toga od nacionalnog znacaja i otkupljivati to od vlasnika. I naravno, oformiti budzetska sredstva za takav otkup.

(недеља, 13. авг 2017, 13:14) - Stavra [нерегистровани]

Odgovor

Odgovorna država se pojavi na aukciji i otkupi ovo blago i vrati ga u zemlju.

(недеља, 13. авг 2017, 12:44) - anonymous [нерегистровани]

Obrenovici

su bili pro zapadno orijentisani i svrgnuti su od odnih koji su na kraju bili krivi sto je AU monarhija postala neprijatelj Srbije!

(недеља, 13. авг 2017, 12:29) - Митко Н.Дујовски [нерегистровани]

Нова Вредност

У небесној математици не постоји време, нити новац. Можда постоји једначина: Време+Новац=Вредност. То је човек измислио да живот има некакав смисао. Ордење је ту, само привремени власник се радује нечему. Мисли да има некакву вредност, па је измислио и новац и време. Власници се мењају, универзална вредност остаје вечна-нетакнута од никога...

(недеља, 13. авг 2017, 11:43) - Митко Н.Дујовски [нерегистровани]

Време+Новац=Вредност

У небесној математици не постоји време, нити новац. Можда постоји једначина: Време+Новац=Вредност. То је човек измислио да живот има некакав смисао. Ордење је ту, само привремени власник се радује нечему. Мисли да има некакву вредност, па је измислио и новац и време. Власници се мењају, универзална вредност остаје вечна-нетакнута од никога...