Лажни принц Стефан Чернетић

У Италији је поднета тужба за лажно представљање против Стефана Чернетића, који се годинама представља као принц од Црне Горе и Македоније, наследник династије Црнојевића.

Како наводе подгоричке Вијести, истрага против Чернетића је покренута још прошлог лета, а иницијатива је кренула са највишег нивоа – од Министарства спољних послова Италије, које је доставило фотографију Чернетића свим јединицама полиције на националној територији, уз образложење да се ради о особи која није дипломатски представник црногорске амбасаде у Италији и да не ужива право на привилегије у Италији на основу Бечке конвенције из 1961. године.

Истрага је почела крајем августа прошле године, након Чернетићеве „званичне“ посете Бриндизију и околини.

Том приликом, како преносе италијански медији, Чернетић се срео са више представника локалне управе, а на састанке је долазио „мерцедесом“ на којем су се вијориле заставице Црне Горе и стајале лажне дипломатске ознаке.

Допис црногорске амбасаде

Вијести су имале на увид допис који је амбасада Црне Горе послала Министарству спољних послова Италије 21. октобра 2016. године, у којем се прецизира да се Чернетић лажно представља као црногорски принц.

Потписник документа, тадашњи амбасадор Црне Горе у Италији Антон Сбутега, позива се између осталог на закон о Петровићима.

„Стефан Чернетић, осим што присваја лажне титуле, није рођен у Црној Гори, нема боравиште у Црној Гори нити црногорски пасош и није дипломатски представник Црне Горе“, пише у допису који је потписао Сбутега.

Наводи се низ „званичних посета“ које је Чернетић организовао широм Италије, а током којих се сретао са званичницима локалних управа, религиозних институција, као и са предузетницима којима је обећавао прилике за економску сарадњу у Црној Гори и другим државама Балкана.

Прецизира се да је Чернетић приликом тих посета користио аутомобил са лажним дипломатским ознакама и да је неосновано користио привилегије на које имају право дипломатски представници, међу којима даноноћну пратњу карабињера у униформи.

У чланцима италијанских медија наводи се  да се Чернетић између осталог „званично“ сусрео са градоначелницима Перуђе и Монтефалка у Умбрији и Монополија у Пуљи.

„Приликом горе наведених сусрета, Чернетић говори и делује као особа која је присутна и од утицаја у црногорским институцијама, што апсолутно није истинито“, пише у допису црногорске амбасаде, у којем се помиње и видео-снимак на Јутјубу у којем обећава италијанском бискупу да ће „решити проблем иконе богородице Филермосе“, која се чува у Народном музеју на Цетињу.

На листи злоупотреба наводи се и активност издавања такозваних дипломатских пасоша са црногорским грбом, које Чернетић продаје тврдећи да се штампају у Аустрији и да су валидни за путовања у иностранство, признати од стране Уједињених нација и Европске уније. Пасоши на корици носе натпис: "Royal Imperial House of Montenegro and Macedonia".

„Захтевамо (од стране Министарства спољних послова Италије) да спроведе адекватне активности са циљем спречавања даљих акција самопрокламованог 'принца од Црне Горе' Стефана Чернетића, који обмањује италијанске власти и институције, као и неинформисане приватне субјекте, те злоупотребљава дипломатске ознаке и привилегије, озбиљно нарушавајући углед Црне Горе'. Црногорска амбасада је на располагању да пружи додатне информације на ову тему“, закључује се у писму.

Рачун Македонцима

Према наводима из италијанских медија, директан повод за тужбу против Чернетића био је рачун који је једна луксузна вила у Пуљи доставила амбасади Македоније.

Уз Чернетића је оптужена и особа италијанског држављанства која га је пратила на пропутовању представљајући се као амбасадор Македоније у Италији. Реч је о особи која је раније оптуживана за лажно представљање у превару. Двојица су у луксузној вили боравила гратис од 25. до 31. јула 2016.

Тужбу иницирали карабињери из Бриндизија

Тужбу су иницирали карабињери из Бриндизија непосредно након Чернетићеве посете тој општини, а касније су у истрагу укључене и јединице из Торина, Авелина и Бергама, који су конфисковали низ печата, лажних дипломатских пасоша, налепнице дипломатских представника те дипломе са црногорским грбом и натписом "Royal Imperial House of Montenegro and Macedonia".

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи