Путујте по Србији!

За уживање је потребно мало воље и организације. То потврђује и екипа петоро младих људи који су одлучили да самостално обиђу Србију и своје утиске поделе на друштвеним мрежама. Окупљени око имена „Трип ин Србија“, својим фотографијамa указују на лепоте земље, али и на запуштене локалитете.

Они су алтернативни туристички водичи. Имају своје путоказе, али не и плату. Раде искључиво из задовољства. И тако је већ годину и по дана. Сваког месеца у својој мапи означе бар једну нову дестинацију у Србији коју су посетили. Све фотографије с пута објављују на друштвеним мрежема.

„На тај начин желимо да промовишемо неке локалитете који нису општепознати. Постоје локалитети који се налазе у непосредној близини, а да сами људи који станују близу не знају за њих. Рецимо римско гробље у Винчи или испосница Светог Саве, која се налази недалеко од Студенице“, прича Александра Миладиновић.

Ваљево и околина било је прво путешествије екипе „Трип ин Србија“ (Tripp IN Srbija). Већ тада су знали да се ту неће зауставити.

„Посетили смо неколико локалитета и неколико споменика. На пример, видели смо споменик Стјепану Филиповићу за који многи не знају, а то је чувени партизански херој чија се статуа налази у згради Уједињених нација у Њујорку“, објашњава Марјан Ракић.

За годину дана путовања прешли су више од четири хиљаде километара, а видели су тридесетак локалитета. Само ове године обишли су седам различитих знаменитости Србије.

„Путовање у сопственој режији је доста повољно. За нас петоро, ако урачунамо гориво, путарину и храну изађе око 2.500 динара, што није много ако имате у виду да обиђемо неколико локалитета“, тврди Бојан Васојевић.

Србија може много тога да понуди. Понекад и да разочара.

„У Србији је то генерално микс осећања. Таман дођете до неког локалитета и видите локалитет и онда будете пресрећни што сте га видели, а са друге стране се врло разочарате јер видите да су у прилично разрушеном стању“, објашњава Тања.

Зато њихово путовање није чиста забава. Свака фотографија носи одређену поруку.

„Наш циљ је да што више утичемо на јавност, на младе људе и државу да се ти локалитети што боље обележе и очувају. Много локалитета смо видели који се распадају, не постоји никаква табла, нешто што би указивало на то да се ради о важном објекту. На пример црква у Горовичу у којој се венчао Карађорђе је у катастрофалном стању“, истиче Раде Рогач.

Фотографије на друштвеним мрежама за сада су једини начин да укажу на проблем. Али не планирају ту да се задрже. Радује их ако убеде људе да крену њиховим стопама. Јер што више људи уочи проблеме, и решење ће бити брже.

Остали аутори: Вишња Вишњић
број коментара 2 Пошаљи коментар
(недеља, 23. апр 2017, 04:59) - anonymous [нерегистровани]

Чињеница

У Србији већина је лења да иде пешке 3км ради бесплатних 600 динара а камо ли да обилазе лепоте Србије.

(субота, 22. апр 2017, 12:51) - Boki [нерегистровани]

svaka cast

Divno je sto postoje mladi ljudi koji cene ono sto imamo i koji skrecu paznju svih nas na to. Drzavo, ukljuci se !