Због „Британије“ словачким медијима прети казна до 6.600 евра!

Словачким медијима који извештавају о процесу Брегзита прети казна до 6.600 евра због коришћења незваничног, али општепознатог назива за ту земљу – „Британија“, уместо њеног званичног имена Уједињено Краљевство.

Словачке медије опоменула је државна агенција задужена за спровођење једнообразне употребе званичних имена земаља у публикацијама, на основу закона усвојеног 1995. када је Словачка била млада независна држава, преноси Ројтерс.

Истовремено, британска амбасада у Словачкој саопштила је да нема ништа против употребе појма „Британија“ у словачким медијима.

У писму послатом свим словачким медија прошле недеље, Управа за геодезију, картографију и катастар са седиштем у Братислави упозорила је медије да „стално крше закон“ коришћењем назива „Британија“ или „Велика Британија“ када извештавају о планираном изласку те земље из ЕУ, уместо да употребљавају назив Уједињено Краљевство Велике Британије и Северне Ирске.

„Наш главни циљ је да подигнемо свест, никада никога у прошлости нисмо новчано казнили, али смо сада спремни да применимо закон“, рекла је директорка Управе Марија Фридрихова.

Управа је саопштила да је упозорење медијима упутила након што су јој читаоци доставили десетине примедаба у вези са употребом назива „Британија“.

Та агенција, такође, планира да одржи семинар о исправној терминологији за медије пре него што почне да наплаћује новчане казне.

Већина словачких медија, међутим, није направила никакве измене у свом извештавању неколико дана након што су примили писмо од Управе.

„Мислим да је то писмо апсурдно и нећу наше уреднике упутити на коришћење другачијих појмова“, рекла је Беата Балогова, главна и одговорна уредница дневника СМЕ.

На листи званичних назива земаља на сајту словачке агенције стоји да је скраћени назив „Уједињено Краљевство“ дозвољен, као и скраћена имена других држава као што су Немачка и Македонија.

Са своје стране, Британска амбасада у Словачкој саопштила је да нема ништа против употребе појма „Британија“ у словачким медијима.

„Званични лого амбасаде гласи 'Британска амбасада у Братислави", али ми ћемо се повиновати словачком закону ако треба“, рекла је портпаролка Британске амбасаде.

Званични назив Словачке је, иначе, Словачка Република, док је назив Словачка дозвољен у извештавању, напомиње британска агенција.

број коментара 12 Пошаљи коментар
(уторак, 11. апр 2017, 10:02) - Dado [нерегистровани]

Smijesno

A velike kazne , sve se prepali !!!

(уторак, 11. апр 2017, 08:28) - anonymous [нерегистровани]

Velika :

samo po zlocinima i nedjelima koje je cinila kroz historiju, a sto cini i danas sa svojim saveznicima.
Ujedinjena : engleskom okupacijom Sjeverne Irske i Skotske

(уторак, 11. апр 2017, 08:27) - anonymous [нерегистровани]

Tako

nesto njima treba pa da pocnu da gledaju svoja posla za promenu...

(уторак, 11. апр 2017, 08:12) - anonymous [нерегистровани]

Dvolicnost

Avio kompanija im se zove "British Air Lines"? To im ne smeta. Pre postojanja EU kakva je danas mogli smo na proizvodima procitati "Made in UK", "British made", "Made in England"? Kako to?

(уторак, 11. апр 2017, 07:33) - anonymous sima [нерегистровани]

pravo znacenje

za ovog ko je izmislio ove zakone i ove gluposti - kako bi se zvao u srbiji onako po naski

(понедељак, 10. апр 2017, 23:14) - anonymous [нерегистровани]

Dokonost

Neki ljudi baš ne znaju šta bi sa sobom. Sami Englezi za sebe kažu "Brits", a za zemlju najčešće Ju-Kej, odnosno na srpskom U-K. I sad se neka slovačka trt-mrt institucija oseti prozvanom da štiti Britance. To je kao kad u Siriji neko štrajkuje, pa se Amerika oseti prozvanom da pošalje vojsku i započne rat koji dovede do tri miliona izbeglih i stotina hiljada mrtvih.

(понедељак, 10. апр 2017, 21:14) - Ја,као немачки туриста [нерегистровани]

Седамдесетих сам слушао...

на Гран Канарији туристичку водитељку:Не називајте их Шпанцима,веома ће се наљутити,они су Канаринци!

(понедељак, 10. апр 2017, 21:05) - anonymous [нерегистровани]

Луда главо, луда главо....

Па ни ови Енглези у Београду не знају како им се зове земља, па на сајту пиште British Embassy Belgrade. Сад ће она шефица да им наплати казну.

(понедељак, 10. апр 2017, 20:52) - Патриот [нерегистровани]

Када би такви закони важили код нас!

Колику би казну тек требали да плате они који стално представљају не постојећу Сербију и то још на енглеском језику, уместо да представљају Србију на српском?

(понедељак, 10. апр 2017, 20:44) - anonymous [нерегистровани]

@?

Reci bilo kom stanovniku iz Severne Irske da je to Britanija pa ces videti kako ce odreagovati uvredjeno. Naziv "Britanci" se koristi, ali naziv Velika Britanija za celo Ujedinjeno Kraljevstvo nikako. Kao prvo, to je netacno i neka su mediji dobili kazne za izvestavanje sa laznim informacijama - Velika Britanija je glavno ostrvo. Ujedinjeno Kraljevstvo se sastoji iz jos mnogobrojnih drugih delova - od Severne Irske, preko raznoraznih kolonija koje ne moram ni navoditi. Ovako nesto bi moglo da se uvede i kod nas.