Британски Телеграф: Најбоље време за посету Београду

Поводом Дана државности Србије, британски „Телеграф“ је објавио, у одељку посвећеном путовањима, чланак о Београду. Истиче се да никада није било боље време за посету престоници Србије.

Британски Телеграф: Најбоље време за посету Београду Британски Телеграф: Најбоље време за посету Београду

Телеграф наводи да је Србија у процесу придруживања ЕУ и да се у Београду користи динар као валута. Карте за туристичке атракције и градски превоз су приступачне, а трошкови за храну и пиће су такође веома скромни.

Београд важи за дестинацију у којој се ужива у свим годишњим добима. Ноћни живот је веома узбудљив и разноврстан, тако да ће свако понаћи нешто за себе – џез, фолк, техно... У летњим месецима ноћни живот се сели на реке, Дунав и Саву. Људи уживају у журкама на сплавовима, где је понуда такође разноврсна.

Као велика предност истиче се то што се Београд налази на ушћу Саве у Дунав. Подељен је на „атрактивнији, стари део и Нови Београд, који је дефинисан постратном бруталистичком архитектуром“.

Храм Светог Саве је један од највећих храмова на свету. Пројекат који је започет 1935. године још није потпуно завршен и толико је велики да се и данас ради на унутрашњости цркве, укључујући осликавање, наводе репортери британског листа.

Одушевљени су ћевапима, традиционалним балканским јелом које се састоји од млевеног меса печеног на роштиљу. Тврде да се ћевапи морају пробати са луком. Међутим, ту није крај када је у питању храна, јер у Београду постоји много разноврсних ресторана са дивним погледима на реке и интимном атмосфером.

Калемегданска тврђава са погледом на Саву и Дунав популаран је градски парк, где Београђани уживају у фантастичном погледу. У оквиру тврђаве налазе се споменици знаменитим Србима и импресиван Војни музеј и Зоолошки врт. Унутар Калемегданске тврђаве одржавају се и културни догађаји, као што су позоришне представе и концерти.

До Београда је могуће доћи пругом која води из Бара, а Телеграф наводи да је то најспектакуларније путовање возом у Европи. Истиче се да је током пута могуће видети дивне призоре, планине, језера и мостове. Карте су приступачне, а у принципу није тешко доћи до места поред прозора, тврде репортери.

Помиње се да је у Београду могуће видети згаде које припадају комунистичкој ери и рушевине које су остале након НАТО бомбардовања. Међутим, када је реч о архитектури, издвајају се Земун, где су куће из аутроугарског периода, и Скадарлија, боемска четврт која има шарм Монмартра.

Посетиоцима се саветује да обавезно посете Кућу цвећа, Титов гроб и музеј пун поклона које је лидер Југославије добио.

На крају, Телеграф посвећује пажњу и фестивалу „Егзит“ у Новом Саду, који се налази на само сат времена вожње од Београда. Како се истиче, то је један од најпознатијих музичких фестивала у Европи, на коме су наступале многе светске звезде.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво