Рунасти мамут на прагу „васкрсења“

Научник који предводи битку за враћање мамута на Земљу открива да је тим Харварда на само две године од стварања хибридног ембриона, у којем ће особине мамута бити „убачене“ у јединку азијског слона.

Рунасти мамут на прагу „васкрсења“ Рунасти мамут на прагу „васкрсења“

Рунасти мамут нестао је са Земље пре 4.000 година, али научници кажу да су на прагу „васкрсења“ древне животиње, додуше у нешто измењеном облику, захваљујући амбициозној примени генетског инжењеринга.

Говорећи на годишњем окупљању Америчке асоцијације за напредак науке (АААS) у Бостону, професор Џорџ Черч открио је да се тим Универзитета Харвард примакао на две године од стварања хибридног ембриона.

„Наш циљ је да направимо хибридни ембрион слона и мамута. У ствари, то би био више слон са особинама мамута. Још нисмо стигли до краја пута, али би то могло да се деси за неколико година“, објаснио је професор Черч.

То биће, које научници некада називају мамофантом (комбинација енглеских речи мамут и слон), било би делом слон, али са малим ушима, поткожним наслагама масти, дугим крзном, као и крвљу која подноси ниске температуре.

Гени мамута који носе ове особине убацују се у ДНК слона моћном методом преправљања гена под називом CRISPR.

Тим је стигао до стадијума манипулације ћелијама, а сада се крупним корацима крећу ка стварању ембриона. Међутим, научници наглашавају да имају још доста посла и провера „лабораторијске ембриогенезе“ и да може да прође још доста година пре него што дођу до озбиљног покушаја креирања живог бића.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво