Огромна рупа се појавила на преливнику највише бране у САД

Инжењери су збуњени – откуд толика рупа на преливнику бране „Оровил“, коју 230 метара висине чини највишом браном у САД?

Огромна рупа се појавила на преливнику највише бране у САД Огромна рупа се појавила на преливнику највише бране у САД

Рупа у преливнику највише бране у САД и даље се шири, но власти тврде да грађани који живе у њеној близини нису у опасности, наводи Еј-Би-Си њуз.

Раније ове недеље, тачније у уторак, на километар и по дугом преливнику бране, преко којег се празни вода из вештачког језера за време тзв. великих вода (пораста нивоа воде у реци и језеру) – отворила се 80 метара дугачка, 50 метара широка и 10 метара дубока рупа.

Инжењери и даље не знају што је узрок урушавања дела преливника, али им је јасно да ће расти све док се не споји са речним коритом реке Перо.

Будући да због великих вода нема избора, Одсек за водене ресурсе Калифорније наставио је да испушта воду преко оштећеног преливника, али је и обезбедио локално становништво – 16.000 становника градића Оровил није у опасности.

„Интегритет бране није нарушен ни на који начин, зато што је проблем у преливнику, а не у брани“, истакао је портпарол Одсека, Ерик Си.

Брана „Оровил“ на реци Перо налази се око 240 километара од Сан Франциска, и са висином од 230 метара највиша је брана у САД, док је њено вештачко језеро Оровил једно од највећих вештачких језера у Калифорнији.

Изграђена још давне 1968. године, хидроелектрана „Оровил“ има капацитет од 819 мегавата.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара