Кад санкање постане узбудљивије од скијања!

Становници аустријског Брамберга већ деценијама за санке имају свој „ауто-пут“, на којем може да се развије брзина и до 90 км на сат! Ипак, док су обарали нови Гинисов рекорд на најдужој стази за санкање на свету, били су врло опрезни, јер их је било више од 500.

Четрнаест километара у једном правцу – низбрдо. Ограничења брзине нема. За малолетне, кацига је обавезна. Судари су бројни, некада неминовни.

У Брамбергу санке користе традиционално.

„Роделбан постоји још од педесетих година и користили су га сељаци за превоз. На тој стази, са добрим санкама може да се развије брзина и до 90 километара на сат“, објашњава Марко Ензингер, становник Брамберга.

Ипак се данас возило нешто спорије, јер је више од 500 људи обарало светски рекорд у најдужем каравану санки. Повезани сајлом, прешли су 750 метара.

„Ради се о ланцу од 508 санки у једној линији. Имамо и судију, госпођу Лену Кулман, која је долетела из Хамбурга због овог покушаја и она ће оценити да ли смо успели“, каже организаторка Гизела Гестер.

Одлука је била позитивна. Та забавна категорија у Гинисовој књизи рекорда добила је новог власника. А рекорд у брзини покушао је да обори ваш репортер. Неуспешно.

Да ли је брзо – јесте. Да ли је хладно – и те како. А, да ли је узбудљиво – веома.

Остали аутори: Владимир Банић
број коментара 0 Пошаљи коментар