Женка ајкуле оплодила саму себе у недостатку мужјака

Научници су остали шокирани када је женка зебра-ајкуле донела на свет три младунчета након година проведених у изолацији без мужјака. Даље анализе показале су да је ајкула, једноставно, у недостатку мужјака развила способност да све уради сама.

Ајкула Леони провела је 12 година живећи са мужјаком у акваријуму у Таунсвилу у Аустралији. За то време, добили су 24 младунчета. Затим су је одвојили и ставили у засебан базен.

После четири године проведене без мужјака, Леони је одједном родила три здрава младунчета крајем прошле године.

Професорка Кристин Даџеон са Универзитета „Квинсленд“ у Бризбејну прво је посумњала да Леони није можда на неки начин сачувала сперму партнера од њиховог последњег односа и искористила је да оплоди своје јајне ћелије.

Тестови су, међутим, говорили потпуно другу причу. Младунци су носили искључиво њен ДНК материјал, што је значило да је Леони постигла асексуалну репродукцију.

„Упркос томе што се уобичајено репродукују сексуалним путем, одређене врсте кичмењака имају способност асексуалне репродукције“, наводе у Њу сајентисту, објашњавајући да постоје примери неких врста ћурки, змајева са Комодоа, змија и ража.

Оно што чини Леонину ситуацију потпуно јединственом јесте да се асексуална репродукција појављује обично код женки које никада нису имале полне односе. Имајући ово у виду, постоје само два документована случаја до сада – једне раже и једног удава.

„Код врсти које су способне да се размножавају на оба начина, постоје бројни примери преласка са асексуалне на сексуалну репродукцију. Ипак, веома је ретко да се супротно деси“, истиче Расел Бондаријански, професор са Универзитета у Новом Јужном Велсу.

Научно објашњење о томе шта се тачно десило постоји. Могућност самооплодње постоји, али она је далеко од идеалног када је у питању еволуција.

Ћелија, названа поларно тело, врши оплодњу јајних ћелија са женкиним генетским материјалом.

„То свакако није добра дугорочна стратегија јер смањује генетску разноврсност и прилагодљивост“, објашњава Даџеон.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво