Најстарији човек на свету славио бар мицву век касније

Са 100 година закашњења, у 113. години, најстарији човек на свету прославио је бар мицву, јеврејски обичај поводом уласка у доба зрелости.

Израел Кристал, који је преживео оба светска рата и логор смрти Аушвиц, ове године је добио потврду Гинисових светских рекорда да је најстарији човек на свету.

Међутим, као Јеврејин који поштује религију, 113-годишњак се више радовао овој другој церемонији.

Кристал је рођен у Пољској 1903. године и пропустио је бар мицву, која се слави када дечак напуни 13 година, због Првог светског рата.

Његова ћерка Шуламит Купестох рекла је да је прошлог викенда Израел окупио своју децу, унуке и безмало 30 праунука да обележи тај догађај, пренела је агенција Асошиејтед прес.

Шуламит је рекла је да је њен отац био врло задовољан што је рецитовао традиционалну јеврејску молитву захвалности. Његова прва супруга и двоје деце су убијени у холокаусту.

По јеврејском закону, деца нису обавезна да поштују заповести иако се подстичу да што више науче обавезе које ће имати као одрасли. Када напуне 13 дечаци, а девојчице 12 година, деца су обавезна да поштују божје заповести.

Бар мицва означава јавно преузимање те обавезе уз право да се учествује у водећим верским службама.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара