Читај ми!

Изронио град кнеза Часлава!

На падинама Орловине изнад Малог Зворника откривени су остаци градова старих 1.400 и 1.000 година. Археолошка истраживања показују да је уз литице Дрине град из византијског периода у време цара Јустинијана један од већих на подручју Србије, а зидине утврђења, неколико векова су млађе и потичу из преднемањићке Србије. Општина Мали Зворник улаже у откривање и заштиту историјског и културног наслеђа.

Између козјих стаза и шумом обрасле Орловине, један град и две тврђаве испреплетали су се кроз време од пре 14 и 10 векова. Где год се по стрмим падинама закопа изроне камени блокови. Да су зидине део неког утврђења знали су историчари и мештани од давнина, а археолошка истраживања изненадила су и саме стручњаке.

Верица Танасић, археолог из Малог Зворника, каже да је капија из времена Јустинијана, што је византијски период, то јест из шестог века, док је бедем из времена кнеза Часлава, то јест из српског периода, односно деветог века.

Одолеле су времену и византијске зидине грађене малтером, али и град кнеза Часлава скромније архитектуре. Између камених утврђења, иако покривени наносима, видљиви су заштитни ровови. Тврђава се простирала на 14 хектара, а на врху Орловине, уз бројне амфоре, делове стаклених украса и мозаике, археолози су открили остатке једне од највећих цркава из византијског доба у Србији.

„У олтарском простору се налазе свештеничка седишта и епископски престо изузетно квалитетно обрађен, монументалан као и цела црква. Црква по дужини прелази 30, по ширини 60 метара“, објаснио је Дејан Радичевић са Одељења за археологију Филозофског факултета у Београду.

Откривени су и резервоари за воду, делови лучних градских капија и куле утврђења.

То је била најважнија осматрачница византијске тврђаве. Пре 1.400 година реком Дрином руда је са тог места стизала до античког Сирмијума. Археолози сматрају и да је овде била речна станица Ад Дринум, путничка раскрсница између Паноније и Далмације.

Општина је финансирала већи део досадашњих истраживања. Археолошку причу коју је иницирао професор историје из Малог Зворника Дејан Павић наставља локално удружење.

„У интересу јесте да се овај локалитет превасходно сачува, заштити и представи читавој јавности Србије, а и Европе на каквом благу лежи ова наша општина“, каже професорка историје и председница Удружења Слободанка Павић.

Председник Општине Мали Зворник Зоран Јевтић истиче да је ово велика шанса за просперитет туристичке понуде и зворничке општине.

И поред скромног буџета за наставак истраживања, одвојиће средства и наредне године.

Надају се да ће пронађени предмети Јустинијановог и града кнеза Часлава бити доступни поред локалитета уз Дрину. За сада могу бити у депоима лозничког музеја јер Мали Зворник још нема по стандардима опремљен простор за археолошку поставку и збирку.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(петак, 06. нов 2015, 12:36) - panonymous [нерегистровани]

Jako zanimljivo

Napraviti kompjutersku animaciju crkve i obe kule, kapije... ma celog grada. Mogu to naši kompjuterski stručnjaci, zaslužuje Časlav.

(петак, 06. нов 2015, 03:57) - anonymous [нерегистровани]

Samo o tome

O cemu nasi, odmah o turizmu. Da li ste vec izracunali dugorocni prihod od takvog otkrica. Postoji li u nama ikakav smisao za vrijdnost, za sveto, za nesto sto se cuva kao oci....itd.

(четвртак, 05. нов 2015, 23:14) - anonymous [нерегистровани]

Udri odma' autoput ili neki tržni centar preko toga

Ko šiša kulturu u ovoj zemlji. Kad može preko bazilika može i preko ovoga.

(четвртак, 05. нов 2015, 21:07) - anonymous [нерегистровани]

prijedlog

obnoviti crkvu