Читај ми!

Бојанке за одрасле?! Да, сјајна релаксација!

У последње време, бојанке за одрасле постају све популарније међу купцима, о чему сведочи податак да су на „Амазону“ међу шест од двадесет најпродаванијих књига.

Ова незаобилазна разонода за петогодишњаке код одраслих смањује стрес, подстиче креативност и подсећа на мање стресна времена, пише Хафингтон пост.

Психолог Антони Мартинез препоручује бојење као технику за опуштање.

„Бојењем се 'пребацујемо' у креативније, слободније стање. Активност препоручујем у тихом окружењу, уз неку лагану музику. Требало би да се препустите бојама и линијама“, саветује Мартинез.

Клинички психолог Бен Михаелис и ауторка најбоље продаване бојанке за децу, Outside the Lines, Сурис Хонг, истакли су медитативне предности бојења код одраслих особа.

„Бојење, чији је циљ побољшати ментално здравље појединца, постоји одавно. Швајцарски психоаналитичар Карл Јунг је, на пример, својим пацијентима на прелазу у прошли век нудио бојење у мандалама како би омогућили ослобађање подсвесног и тиме постигли баланс процеса у телу и психи“, подсетио је др Михаелис.

У свом пионирском истраживању подсвесног кроз личну уметничку израду, Јунг је приметио да се мотив круга непрестано понавља и да одражава унутарашње стање. Познавајући филозофске списе Индије, назвао их је мандалама како би описао цртеже кругова које су направили он и његови пацијенти.

„Данас знамо у коликој је мери бојење мандале корисно и опуштајуће“, каже др Михаелис.

На тржишту је велики избор бојанки за одрасле, од оних с цветним мандалама до креативних илустрација, попут оних у Outside the Lines.

број коментара 0 Пошаљи коментар