Читај ми!

Мање времена за екраном – боље оцене у школи

Тинејџери који проводе сат времена више од просечних четири сата дневног сурфовања интернетом, гледања телевизора или играња видео-игара на компјутеру ризикују да имају чак две оцене мање у односу на своје вршњаке, преносе британски научници.

У истраживању које је укључило више од 800 ђака између 14 и 15 година, истраживачи са Кембриџ универзитета су такође сазнали да психичка активност није имала никакав ефекат на њихове академске успехе.

Истраживачи су пратили ђаке да би видели на који начин различито понашање утиче на њихова успех у школи - и додали да је сасвим разумљиво закључити да превише времена проведеног „испред екрана“ смањује достигнућа што се тиче оцена.

„Ово је вероватно поуздан приказ уобичајеног понашања ученика, тако да можемо разумно да укажемо на то да време проведено за екраном може бити штетно по оцене тинејџера“, рекла је Кирстен Кордер из Кембриџовог Центра за исхрану и активности, која је водила истраживање.

Студија, објављена у часопису International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity, је доказала да је просечна количина времена проведена испред екрана дневно четири сата.

Додатних сат времена испред телевизора или на интернету у старости од 14 година било је повезано са 9,3 поена мање на испитима у доби од 16 година - на пример, са четворке на двојку, док су два додатна сата довела до тога да се бодови у оцењивању смање за чак 18.

Очекивано, резултати су такође показали да су ученици који раде додатних сат времена дневно радећи домаће задатаке и читајући, на тесту показали боље резултате - добили су у просеку 23,1 поена више од својих вршњака.

Научници кажу да је у даљем истраживању потребно да се коначно потврди ефекат, али саветују родитеље који су забринути за оцене своје деце да размотре ограничавање времена проведеног за екраном.

У анализи различитих активности испред екрана, истраживачи су открили да је ТВ највише штетан.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи