Читај ми!

„Сојуз“ са астронаутима стигао на Свемирску станицу

Руска ракета-носач „сујуз“ са астронаутима из Русије, Јапана и САД данас је, шест сати након лансирања, пристала на Међународну свемирску станицу, пренела је телевизијска станица америчке свемирске агенције НАСА.

Капсула се у 4.45 по централноевропском времену (5.45 по нашем времену) повезала са свемирском станицом, која се налази 400 километара изнад земље, пренео је АФП.

Космонаути Олег Кононенко из Русије, Кјел Линднгрен из САД и Кимија Јуи из Јапана полетели су са руског космодрома у Казахстану „Бајконур“ синоћ у 23.02.

Један соларни уређај који прикупља сунчеву енергију није активиран на време, али то није утицало на лет јер су други функционисали, навела је НАСА.

Ракета је стигла у орбиту 15 минута након лансирања и обишла Земљу четири пута пре него што је пристала на Међународну свемирску станицу.

Америчком и јапанском астронауту то су прва путовања у свемир. Јуи је на конференцији за штампу рекао и да је са собом носио суши како би почастио остатак посаде.

Научници широм света, као и сви заљубљеници у свемир, синоћ су посматрали лансирање, изведено два месеца након што је руски свемирски теретни брод без људске посаде „прогрес“ изгорео у атмосфери када су руски инжењери са Земље изгубили контролу над њим.

Узрок пада „прогреса“, како наводе руски инжењери, био је квар на ракети „сојуз“.

Друга руска теретна летелица лансирана је успешно почетком јула.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво