Читај ми!

Ко је човек који је одбио да нацистички салутира

Скоро 80 година је прошло откад је направљена фотографија тренутка када је један човек усамљен, мирно стајао у гомили људи који су нацистички салутирали. Било је то 1936. године у Хамбургу када су лучки радници приликом поринућа новог ратног брода извели злогласни поздрав, изузев једног човека за ког се верује да је Аугуст Ландмесер.

Трагична прича о Немцу који је волео Јеврејку и није желео да је напусти почиње 1931. године, када је постао члан нацистичке партије. Међутим, 1935. године је одлучио да се ожени Јеврејком Ирмом Еклер.

Због такозваних Нирнбершких закона, донесених у септембру 1935. године, Ландмесер није могао да се ожени Ирмом, па су њих двоје остали невенчани.

Њихова ћерка је рођена у октобру 1935, а две године касније покушали су, док је Ирма била трудна са њиховом другом ћерком, да пребегну у Данску, али су ухапшени и послати у затвор због „расног скрнављења“.

Годину дана касније Гестапо је Ирму одвео у концентрациони логор, а Аугуст, не желећи да напусти своју жену и децу, ухапшен је и осуђен на трогодишњу казну.

Када је одлежао казну пуштен је, али је 1944. године регрутован у војску. Касније је проглашен несталим и верује се да је погинуо. Ирма је последње писмо из логора послала 1942. године.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво