Читај ми!

Ко је човек који је одбио да нацистички салутира

Скоро 80 година је прошло откад је направљена фотографија тренутка када је један човек усамљен, мирно стајао у гомили људи који су нацистички салутирали. Било је то 1936. године у Хамбургу када су лучки радници приликом поринућа новог ратног брода извели злогласни поздрав, изузев једног човека за ког се верује да је Аугуст Ландмесер.

Трагична прича о Немцу који је волео Јеврејку и није желео да је напусти почиње 1931. године, када је постао члан нацистичке партије. Међутим, 1935. године је одлучио да се ожени Јеврејком Ирмом Еклер.

Због такозваних Нирнбершких закона, донесених у септембру 1935. године, Ландмесер није могао да се ожени Ирмом, па су њих двоје остали невенчани.

Њихова ћерка је рођена у октобру 1935, а две године касније покушали су, док је Ирма била трудна са њиховом другом ћерком, да пребегну у Данску, али су ухапшени и послати у затвор због „расног скрнављења“.

Годину дана касније Гестапо је Ирму одвео у концентрациони логор, а Аугуст, не желећи да напусти своју жену и децу, ухапшен је и осуђен на трогодишњу казну.

Када је одлежао казну пуштен је, али је 1944. године регрутован у војску. Касније је проглашен несталим и верује се да је погинуо. Ирма је последње писмо из логора послала 1942. године.

број коментара 8 Пошаљи коментар
(петак, 03. јул 2015, 11:53) - Don Milisav [нерегистровани]

Nazi

Neverovatno koliko se naznacuje nacizam. Od pre nekoliko godina je toliko aktuelan da nema medija koji ga ne objavljuje pa bilo koja tema da je u pitanju.
Plasime ovo kao da neko piprema teren za ponovne sukobe velikih razmera.
Voleo bih da nisam u pravu ali ???????

(петак, 03. јул 2015, 00:10) - anonymous [нерегистровани]

To je herojstvo

To je herojstvo kad se neko bori da sacuva sebe i svoje voljene, zao mi je sto nisu uspeli da pobegnu. Ona je zavrsila u logoru, a on je bio nezeleci da napusti zenu i cerke zaglavio u zatvor, jer je pokazao samo svoje iskreno misljenje. Kao da je tada u Nemackoj bio jedini. Bilo ih je jos mnogo. Ali sta se desilo sa cerkama?! Da li su mozda one bile spasene. To bih volela da ih je neko uspeo spasiti.

(четвртак, 02. јул 2015, 21:42) - anonymous [нерегистровани]

@Narodna poslovica.

U "kukolju ima i zita",a cija je ta "pametna"poslovica,i da li joj je mesto ispod ovog dirljivog clanka

(четвртак, 02. јул 2015, 21:14) - anonymous [нерегистровани]

Da li se od tada do danas nešto promenilo?

Slažem se da u svakom žitu ima kukolja ali u toj oduševljenoj masi pristalica koje pozdravljaju ljubljenog Vođu, prosto bode oči usamljena figura čoveka koji je mislio drugačije. Hrabrost je javno ostati dosledan sebi i danas kao i u ono vreme.

(четвртак, 02. јул 2015, 19:36) - anonymous [нерегистровани]

А деца?

Шта је било са децом?

(четвртак, 02. јул 2015, 19:25) - anonymous [нерегистровани]

To je herojstvo !


Lako je bilo kod nas postati heroj sa dva svedoka ....

(четвртак, 02. јул 2015, 18:33) - JOKO [нерегистровани]

Narodna Poslovica

U svakom kukolju ima zita

(четвртак, 02. јул 2015, 17:51) - anonymous [нерегистровани]

Slično kao Dnevnik Ane Frank

Tužna priča.