Читај ми!

У Новом Саду пронађена некропола из 18. века

Поправљајући коловоз у Новом Саду, радници набасали на гробља из средине 18. века, са више од сто гробних места!

Археолог-конзерватор у Заводу за заштиту споменика Нови Сад, Душанка Веселинов рекла је да су у Улици Житни трг у Новом Саду пронађени остаци скелетне некрополе, односно гробља из средине 18. века, са више од сто гробних рака.

Остатке скелетне некрополе, према њеним речима, пронашли су радници Јавно-комуналног предузећа „Пут“ који су уређење коловоза у том делу улице, а о томе је Завод за изградњу града Новог Сада (ЗИГ) одмах обавестио Завод за заштиту споменика.

„Одмах смо изашли на терен и у ископу који је отворен у дужини од неких 30 метара, на нивоу здравице, констатована су гробна места, односно остаци скелетне некрополе“, прецизирала је Душанка Веселинов, додајући да је у први мах примећено педесетак гробних места, али да је већ истог дана утврђено да их на тој локацији има више од 130.

Локација на којој је пронађена некропола налази се у Јованском крају, односно у делу Роткварије где је некада постојала црква посвећена Светом Јовану Претечи.

„Светојованска црква је по штурим подацима којима располажемо, грађена је око 1.700 године, а гробље на тој локацији је отворено средином 18. века, након забране сахрањивања у старом градском језгру где су до тада сахрањивани становници Новог Сада у портама тадашњих храмова", нагласила је Веселинов.

Не може се ни претпоставити које је величине пронађено гробље јер, како је нагласила Душанка Веселинов, тек треба да се отвори зона према западу, а не може се претпоставити ни број скелета у до сада пронађеном делу гробља, јер, како је објаснила, постоје гробне раке са неколико скелета и то су вероватно биле породићне гробнице.

„Ми источну границу гробља имамо, јасно се види у профилима да према истоку нема гробних рака, али се гробље пружа ка западу и не знамо докле", објаснила је Веселинов и додала да је према неким подацима на месту где је данашња сскола „Иво Лола Рибар" била зона где је такође постојало гробље.

Из Завода за заштиту споменика Новог Сада најављено је да ће археолози наставити чишћење тог ископа у правцу запада како би пронашли крај некрополе, а потом и обавили све остале радове за „спасавање скелета и њихово сахрањивање на примереном месту".

Археолошки радови на Житном тргу биће настављени, сваког дана ће тридесетак археолога и техничара радити непрекидно од ујутру до увече, а радови на рекострукцији саобраћајнице су обустављени док се тај простор не истражи, документује и док се са њега не изместе скелети.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво