Читај ми!

Упознајте најбољи виски на свету... Јапански!

Према оцени у свету признате „Виски библије Џима Мареја“ за 2015. годину, најбољи виски на планети је јапански - „јамазаки“ из бурета од шерија, из 2013. године. Тај виски се продаје само на европском тржишту. Онај из 2012. продаван је и у Јапану и био је врло популаран у баровима.

Ово је дестилерија „Сунтору Јамазаки“ у којој се прави најбољи виски на свету.

Изграђена је у брдовитом подручју западног Јапана, у области Осака. Иако су многи тек сада чули за ту дестилерију, њен први човек каже да није изненађен признањем и то сматра круном вишегодишњих напора запослених.

„За све нас који правимо виски, важно је да искористимо снагу своје дестилерије. Мислим да се то показало кроз наш производ и на крају признање. Веома сам срећан и задовољан“, истакао је Такахиса Фуџи, директор дестилерије „Јамазаки“.

Дестилерија има две хиљаде буради пуних пића. Фуџи наглашава да бригу поклањају сваком кораку у производњи, воде рачуна о промени укуса купаца. Као важан елемент наводи и климу у том делу земље.

„У поређењу са другим државама, температура је овде нешто виша па на сазревање много више утиче бурад. Због тога морамо осигурати одржавање њиховог квалитета како се не би пореметила равнотежа у течности“, објаснио је Фуџи.

Награђени виски има јак укус, зачинску арому и описан је као „готово необјашњиво, генијално пиће“ у овогодишњој „Виски библији Џима Мареја“ (Jim Murray's Whisky Bible 2015). Чува се у специјално прављеној буради од ораховине са севера Шпаније.

Популарност вискија у Јапану подударила се са почетком 20. века када се Масатака Такецуру вратио са студија из Шкотске (са супругом Шкотланђанком) и са пријатељем отворио прву дестилерију, „Јамазаки“, 1923. године.

За многе Јапанце, који никада нису пили виски, ово је другачије лице земље које их је очарало.

„Пробао сам овај јапански виски. Укус му је изванредан. Заволео сам га“, рекао је један становник Токија.

Продаја тог алкохолног пића у Јапану је опала 90-тих пошто су се Јапанци масовно пребацили на пиво и друга пића, али је тражња порасла у протеклој декади, делом због међународног признања јапанском вискију.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво