Читај ми!

Тајна инспекција није открила тајну Шопеновог срца

Да ли је болешљиви геније преминуо од туберкулозе када је имао 39 година, остаће тајна бар још 50 година. Недавно обављеном ултратајном инспекцијом Шопеновог срца, које стоји у тегли у варшавској цркви, није утврђено ништа ново... осим да коњак из тегле није испарио!

Док је удисао последњи дах на самртничкој постељи у Паризу 1849, Фредерик Шопен је прошапутао захтев који је постао музичка легенда: када умрем, сахраните ми срце у Пољској.

Желео је да симбол његове душе почива у родној земљи за којом је чезнуо из самонаметнутог егзила у Француској.

Од тада, композиторово тело лежи на гробљу „Пер Лашез“ у Паризу, док је његово срце морало да прође дуг пут пун интрига.

Срце је, пише АП, најпре запечаћено у тегли пуној пића, највероватније коњака. Потом је прокријумчарено у Варшаву поред руске граничне полиције.

Када је стигло у град, Шопеново срце је ишло из руке у руку рођака пре него што је стављено у један од стубова Цркве Светог срца.

Током Другог светског рата, накратко је било у рукама нациста. Срце је више пута ексхумирано, а последњи пут у тајној операцији како би се утврдило да ли је добро очувано.

За Пољаке, Шопенове носталгичне композиције „хватају“ национални дух и сматрају да је судбина његовог срца повезана са највећим агонијама и тријумфима Пољске после готово два века стране окупације, рата и ослобођења, пише АП.

„То је веома емотиван предмет за Пољаке“, каже Микал Вит, генетичар који је радио инспекцију срца. Шопен је „изузетно важан за пољску душу“.

Тајна тринаесторка 

Стручњаци желе да спроведу генетска тестирања како би утврдили да ли је болешљиви геније преминуо од туберкулозе када је имао 39 година, како се верује, или неке друге болести. Али су тренутно фрустрирани.

Пољска црква и влада, које су чувари срца, годинама су одбијале да дозволе било какав инвазивни тест делом и због противљења далеког, живог рођака композитора.

Ове године су пристали на површну инспекцију пошто је један форензичар узбунио јавност рекавши да је после толико година алкохол испарио оставивши срце на сувом.

Око поноћи 14. априла, када су последњи верници напустили цркву, 13 људи који су се заклели на тајност окупило се у мрачном светилишту. Међу њима су били надбискуп Варшаве, министар културе, двоје научника и други званичници.

Тихо су изнели срце да би га испитали, том приликом су направили више од 1.000 фотографија и воском запечатили теглу како би спречили да алкохол изветри. Надбискуп је изговорио молитву и срце је враћено на своје место. Ни трага од ове тајне експедиције није било.

Пољски званичници су тек у септембру открили детаље истраге, али нису рекли због чега су толико чекали. Такође, фотографије срца нису објављене због етичких питања.

„Нисмо желели да ово буде медијска сензација са фотографијама срца у новинамa“, рекао је директор Шопеновог института Артур Шкленер. Да би доказао да је срце у добром стању показао је АП-у фотографије.

Неки стручњаци ипак критикују недостатак транспарентности тајне операције.

Стивен Лагерберг, аутор књиге о Шопену, верује да је у инспекцији требало да учествују и страни стручњаци, као и да је требало спровести генетско испитивање малог узорка ткива како би се утврдио узрок смрти.

Иако Лагерберг верује, као и многи други, да је Шопен умро од туберкулозе, то питање је и даље отворено.

Нова шанса тек за 50 година

Шопен је рођен у близини Варшаве 1810. Мајка му је била Пољакиња, отац Француз.

Живео је у Варшави до 1830. када је прешао у Париз где је одлучио да живи због бруталних репресија Русије после неуспелог устанка Пољака.

Његово срце је у Пољску прокријумчарила његова сестра, кријући га испод хаљине. Неколико година било је у рукама породице да би потом било похрањено у цркви у центру Варшаве.

Тамо је остало до Другог светског рата, када су га 1944. нацисти склонили на сигурно. Иако су, пише АП, убијали Пољаке да би угушили побуну, помучили су се да очувају реликвију композитора којег Немци понекад својатају због великог утицаја немачких композитора на њега.

По завршетку рата, срце је враћено у цркву.

Министар културе Богдан Ждројевски који је учествовао у априлској инспекцији остао је при одлуци да забрани инвазивно тестирање.

„Ми у Пољској често кажемо да је Шопен преминуо од туге за домовином. Додатне информације су можда могле бити добијене о његовој смрти, али то није довољан разлог да узнемиримо његово срце“, рекао је он.

Коначни одговори на питање од чега је Шопен умро можда ће се знати после нове инспекције – за 50 година.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара