Читај ми!

Џонатан, најстарија копнена животиња на свету

Можда није толико брз као што је раније био, али 182 године стари Џонатан и даље има довољно животa у себи, а чињеница да је вероватно најстарија копнена животиња га не спречава да води активан сексуални живот.

Сматра се да је Џонатан на острво Света Хелена донет 1882. године и да је већ тада био био потпуно одрастао, а џиновским корњачама је потребно око 50 година да достигну пуну зрелост.

Што би значило да је рођен око 1832. године, односно да сада има невероватних 182 године.

Џонатан је по свој прилици најстарија копнена животиња, а на острву ужива изузетан статус.

Живи на имању Марка Кејпса, гувернера британских прекоморских територија у јужном Атлантику. Ту о њему брине Џо Холис (такође Џонатан), острвски ветеринар.

Када Џо удари о металну посуду на травњаку испред резиденције, из растиња и високе траве на ободу излазе Џонатан и и још четири џиновске сејшелске корњаче Дејвид, Ема, Миртл и Фредрика.

„Потпуно је слеп од катаракти, изгубио је чуло мириса, али га слух и даље одлично служи“, објашњава Џо.

Џонатан и његови другари су примерци ретке Алдабра врсте корњача. Упркос томе што их има око 100.000 на свету, постоји само мала групација на Алдабра атолу које се размножавају.

На атланско острво је доспео највероватније путем бродова који су превозили робове, пошто су од 17. до 19. века многи бродови на себи носили корњаче као залихе хране.

Процењује се да је само у 18. веку око 200.000 галапагоских корњача убијено и поједено на бродовима.

Како је Џонатан избегао ову судбину? Тадашњи гувернер Хадсон Јаниш био је изузетно заинтересован за животиње, а одушевио се када је видео Џонатана, који је до сада испратио 33 гувернера.

Иако има 182 године, апетит и либидо га служе савршено. Банане, купус и шаргарепе којима га Џо храни једе са великим уживањем, а једном приликом је острвски ветеринар умало остао без прста.

Од тада стално носи рукавице. „Није он хтео да ме угризе. Само му је веома тешко да пронађе храну“, оправдава га Џо, објашњавајући да му сада сваке недеље ујутру доноси кофу са свежим воћем и поврћем.

Ветеринар тврди и да је његов омиљени пацијент доброг здравља пошто је сексуално активан, што сматра да је одличан одраз здравственог стања.

Џо, као и сви становници острва, жели да Џонатан поживи што дуже, али је на Светој Хелени већ договорено како ће испратити свог љубимца.

Одлучили су да би препарирање Џонатана био морбидан и затуцани акт, а уместо тога његов оклоп ће бити сачуван и изложен на острву.

Осим тога, Свеци, како се називају становници Свете Хелене, ће подићи бронзану статуу Џонатана на главном градском тргу у Џејмстауну.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво