Читај ми!

„Злослутница“ кукувија удомљена у Чачку

Повређена срцолика сова кукувија, коју није тако лако срести у природи, збринута је у једном чачанском дворишту. О њој брине гимназијалац, љубитељ птица и природе Михаило Еровић, који ће јој пружити потребну негу док не ојача.

Волонтери Центра за заштиту сова Србије нашли су у Чачку младу, повређену сову кукувију, која се иначе ретко среће у природи. Неговаће је док сама не буде могла да лови.

Ова безимена лепотица срцастог лица, још нема годину дана. Од како је пронађена прошлог месеца на ергели, у селу Мојсиње, добила је привремени боравак у једном чачанском дворишту. О њој брине Михаило Еровић гимназијалац, љубитељ птица и природе.

„Дуго није јела. Нашли смо је на поду, дехидрирала је и узели смо је како би је хранили бар десетак дана док ојача, па ћемо је пустити у природу“, каже Михаило.

Сове из фамилије кукувија (на латинском: tytonidae) ретко се виђају, јер иако су им насеља станишта, углавном су на скровитим местима.

Прелепој срцоликој сови у дедином дворишту, обрадовао се седмогодишњи Лука.

„Изненадио сам се, помислио сам откуд сова у обичном дворишту, пошто сове и тако неке птице живе у шумама“, објашњава Лука Спасојевић.

Због карактеристичног звука, у Србији постоји веровање да оглашавање кукувије прориче болест или смрт, али мало се говори о њеном значају у екосистему и ланцу исхране.

„Познати орнитолог Милан Ружић је изнео податак да само у Војводини сове поједу годишње 18 милиона мишева и да је то корист која доноси пољопривреди преко 30 милиона евра“, наводи члан Центра за заштиту сова Србије Зоран Рајичић.

Због велике користи, о овим врстама брину волонтери Центра за заштиту сова Србије.

Сова кукувија је најшире распрострањена копнена птица на свету. Нема је само на Антарктику.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара