Читај ми!

Уловљен „живи фосил“ у Неретви

Чапљинац Томислав Лимов уловио је у Неретви паклару, једну од најређих риба у свету, која се петсто милиона година нимало није променила, па је због тога зову и „живи фосил“. Водени кичмењак који има ноздрву, два ока и седам шкржних отвора, досад није виђен у Неретви.

Томислав Лимов из Чапљине у Босни и Херцеговини, уловио је у Неретви право чудовиште, пише хрватски портал 24 сата.

У питању је риба паклара (Petromyzontidae), дугачка 55 центиметара, која је једна од најређих риба на свету.

Лимов и његови пријатељи остали су затечени уловом, јер се ради о риби која има стално отворена уста, окружена пипцима. Она досад није виђена нити уловљена у Неретви.

Паклара се већ петсто милиона година готово нимало није променила, те је због тога зову и „живи фосил". Пакларе имају једну ноздрву, два ока и седам шкржних отвора.

Необична уста, која подсећају на чудовишта из филмова страве и ужаса, омогућавају им припијање за подлогу, али и за плен.

Те рибе претежно живе у морским обалним водама, али и у слаткој води.

Речна паклара обично напада друге рибе, а храни се и угинулим животињама.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво