„Либијска ракета” - визија пуковника Гадафија

Италијанска фирма "Tesko TS SpA" направила је ракетни аутомобил према инструкцијама пуковника Моамера Ел Гадафија лично, а који је возило наручио поводом 40 година на челу Либије.

Либијски председник Моамер Ел Гадафи пожелео је да на годишњицу државног удара којим је 1969. дошао на власт, добије ултрабезбедан аутомобил, брз као ракета.

И тако су, од либијског капитала, настала два прототипа возила званичног назива "Либијска ракета" (на арапском "Сарук ел-Џамахирија"), израђена од стране италијанске фирме "Tesko TS SpA".

Представљена су у понедељак по завршетку самита Афричке уније, одржаном у Триполију, на коме је требало да пронаћи решење за сукобе на континенту, а уочи прославе 40 година од револуције - када је 1969. године на власт дошао пуковник Гадафи.

Ови модели представљају будућност аутомобилске индустрије, саопштили су организатори промоције и додали да се разматра могућност да се возило производи у Либији.

Аутомобил, "замишљен као свемирски брод уз максималну безбедност", може да пређе више стотина километара са бушном гумом, што може да буде од користи при вожњи по либијској пустињи.

У опреми је и уређај за прекид дотока горива ради спречавања пожара у случају судара.

Директор компаније "Tesko TS SpA" Доменико Морали рекао је да је Гадафи учествовао у разговорима о дизајну аутомобила и да је затражио оригиналан аутомобил од либијских материјала укључујући мермер, кожу и текстил, наравно, са либијским мотивима.

"Током израде овог возила, техничка екипа 'Tesko TS' пратила је идеје о дизајну лидера Моамера ел Гадафија како би произвела савршен аутомобил у складу са визијом лидера", прецизира се у саопштењу достављеном новинарима.

Прототип кошта око два милиона евра.

Гадафи већ има један ракетни аутомобил, који је купио пре десет година, када је славио 30 година на власти. Тај аутомобил је тада представљен као најбезбеднији на свету.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи