Читај ми!

Копам бунареве широм Србије

Мешање ћириличних и латиничних слова, непознавање падежа, римских бројева и других основа правописа „красе“ званичне и незваничне натписе широм Србије. Професор Вељко Брборић са Филолошког факултета фотографисао је ове натписе и користи их како би подигао свест о важности бриге о сопственом језику.

Градови по Србији, али и престоница пуни су натписа који нису баш писмени.

„Дошао сам до закључка да је култура изражавања, па и она на јавном месту, коју полушаљиво зовем 'језик натписа и исписа', више него занимљива, али да о језику не водимо рачуна", рекао је професор др Вељко Брборић, управник Катедре за српски језик Филолошког факултета, гостујући у Београдској хроници.

Професор Брборић путовао је по Србији и бележио све натписе који су због својих грешака смешни, али, како професор истиче, и забрињавајући јер осликавају нашу културу.

Често се меша латиница и ћирилица у истој речи, мешају се ћирилична слова „х" и „к", а приметно је и непознавање римских бројева и употребе великог слова.

Професор Брборић каже да о овом проблему говори са студентима на основним, мастер и докторским студијама, као и на разним семинарима, али да је потребна много шира акција како би се људи описменили и како би се повело рачуна о језику.

број коментара 37 Пошаљи коментар
(четвртак, 16. јан 2014, 19:57) - anonymous [нерегистровани]

odgovor

U Srbiji postoje dva zvanična pisma - i ćirilica i latinica.

(недеља, 17. нов 2013, 14:10) - Никола [нерегистровани]

Глупост!

Чиста глупост! Баш је у питању неписменост нације. Није проблем у томе што неко хоће да испадне занимљив, људи живе да буду у центру пажње. Неписменост је свуда, људи не знају да разликују ни падеже, не знају шта се пише одвојено а шта спојено, а што је најстрашније, мешају ћирилицу и латиницу. Иначе, колико ја знам, ћирилица је званично писмо наше земље, па ми никако не иде у главу зашто људи масовно користе латиницу. Изгубићемо тај наш идентитет и јединственост коју имамо а онда на ред долази и сам језик, којег и онако сваки дан допуњујемо, мењамо, додајемо стране изразе итд. Закључак је, народ је неписмен и немари за то!

(недеља, 17. нов 2013, 11:13) - Милојца [нерегистровани]

Смањити број слова.

Смањити број слова који сваки човек учи у школи за српски језик тако што ће се укинути латиница. Ни не треба нам реално. Ко буде учио енглески тамо ће да учи и њихову абецеду. Ионако латиница није компатибилна са српским језиком. Лј, Нј, Дж, мислим стварно, јел треба да прође 2000 година док не смисле нормално слово?

(среда, 31. јул 2013, 21:56) - Boki [нерегистровани]

Bunare

Pa valjda se kaze bunare a ne bunarove

(четвртак, 27. јун 2013, 18:33) - m [нерегистровани]

Klasična zamena teza

Ovde se ne radi o nepismenosti nacije, već o pojedinačnim slučajevima kojih ima svuda u svetu. Ponekad je reč o fotomontaži, ili o nameri nekog, kako bi privukao pažnju.

Ukoliko se radi o javnim natpisima, onda je u pitanju nestručnost osobe i na to treba upozoriti.

Sve ostalo je malicioznost autora.
Nažalost, to je najveći problem Srbije, a ne pismenost.

(субота, 15. јун 2013, 01:21) - anonymous [нерегистровани]

fotomontaza

Ova poslednja slika je fotomontaža. Ko god da je ikad bio ispred Instituta, zna da takva tabla ne postoji. A ako uz to malo i obrati pažnju na odraz na tabli, primetiće da takve zgrade ne postoje u blizini Instituta, a svakako ne drvo (betonska zgrada sa betonskim parkingom ispred).
Pride, da se zaključiti iz teksta da je prof. Brborić fotografisao ovu tablu (sa nepostojećim drvetom i zgradama), a ista slika je pre nekoliko godina kružila po netu.

(среда, 06. феб 2013, 18:01) - anonymous [нерегистровани]

STANI MALO

Možda ne vidim ali gde je greška (ćirilica i latinica) kod " ... kopam bunarove ...". Gde je tu problem?

(среда, 06. феб 2013, 18:00) - Kovach 032 [нерегистровани]

Namerno

Cacani su namerno napravili gresku kod nas latinica ne opstaje.

(среда, 06. феб 2013, 16:50) - anonymous [нерегистровани]

najjači

Najjači je ovaj posljednji.

(среда, 06. феб 2013, 15:10) - anonymous [нерегистровани]

pravopis

nista strasno za nas srbe kad znamo oba pisma,svi koji su gledali bg hroniku i svi koji citaju ovo na ulici znaju o cemu se radi,pa nije cela srbija pismena pa da pise kako treba,pomesa se narodu cirilica i latinica,ali znamo sta je pisac hteo da kaze