Читај ми!

Ветар јачи од Феликса

Аустријанца Феликса Баумгартнера ветар је осујетио у покушају да уђе у историју скоком са тачке удаљене 36,5 километара од Земљине површине. Због неповољних временских услова подухват је већ други пут одложен. Баумгартнер видно разочаран, сутра ће покушати поново да изведе скок.

07.15 - Метеоролози потврдили да, како сада ствари стоје, најбоље услове за скок ће имати у четвртак. 

01.57 - Мале шансе да ће Баумгартнер и у среду успети да изведе чудесни скок из стратосфере. Временска прогноза крајње неповољна. 

20.45 - „Ово је било велико разочарење. Али, док год имамо резервни балон и док год имамо више могућности за лансирање, ја се осећам добро", изјавио је касније Неустрашиви Феликс.

19.50 - Феликсу скинута кацига, излази из капсуле видно разочаран због новог одлагања.

19.42 - Чекање од пет часова у односу на првобитно заказано време полетања капсуле није се исплатило – због јаког ветра на самом аеродрому у Розвелу, Баумгартнеров скок (поново) одложен за сутра. 

19.36 - Почео директан пренос овог догађаја широм света. 

19:10 - „Везао сам се у капсули, спреман сам за полетање", поручио је Феликс сарадницима. Петоминутно одбројавање почело, па враћено на нулу – ветар је још увек прејак.

15:40 - Полетање капсуле одложено за 19.30 по нашем времену.

Падобранац и екстремни спортиста из Аустрије Феликс Баумгартнер у близини Розвела, у Новом Мексику, покушао је да изведе скок са висине од 36,5 километара, што би био највиши и најбржи слободни пад у историји.

Скок је био заказан за 15 часова по нашем времену, али је померен за 19.30 због атмосферских услова. Међутим, ни у новом термину ветар није имао милости, па је историјски подухват поново обустављен.

Феликс је напустио капсулу видно разочаран, јер је овај пројекат заједно са екипом од око 200 људи припремао последњих пет година. Планира да сутра покуша поново.

Баумгартнер је требало да узлети до стратосфере уз помоћ балона са хелијумом. Његова жеља је била да постане први падобранац који ће пробити звучни зид.

Осим обарања рекорда, овим пројектом је планирано да се дође до важних информација које би научницима помогле да побољшају сигурност свемирског путовања и омогуће евакуацију из свемирске летилице на великим висинама.

Међу многим опасностима које су очекивале Феликса је и могућност да се његово специјално одело поцепа при скоку из капсуле, што би га изложило температури од минус 70 степени и изазвало стварање потенцијално смртоносних мехура у његовим телесним течностима, познатих под називом „кључала крв".

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи