Читај ми!

Феликс сутра пробија звучни зид

Неповољни временски услови одложили су за уторак историјски скок Феликса Баумгартнера са висине од 37 километара. При 20-минутном слободном паду, храбри Аустријанац ће својим телом пробити звучни зид!

Аустријски падобранац и екстремни спортиста Феликс Баумгартнер, познат као Неустрашиви Феликс, сутра ће покушати да изведе највећи подвиг у свом животу, највиши и најбржи слободни пад у историји.

Опремљен камерама, 43-годишњи бивши војни падобранац треба да скочи из капсуле коју ће балон подићи на висину од 37 километара, близу Розвела, у Новом Мексику.

Ако преживи, могао би да буде први падобранац који ће пробити звучни зид. Ако не преживи, трагичан пад би могао да буде преношен директно преко интернета.

Жеља му је да надмаши рекорд Џоа Китинџера из 1960. године, који је скочио са висине од 31,3 километра. Китинџерова брзина од 988 километара на сат је била близу тога да буде бржа од звука.

Бамугартнер који се припрема за скок пет година направио је два пробна скока у области Розвел, са висине од 24 километра у марту и 28,97 километара у јулу.

Док он и његов тим стручњака увиђају које су опасности, укључујући да се појаве мехурићи у крви или да плућа експлодирају, они имају поверења у своја решења.

Подухват је одложен од данас за сутра због временских услова, а чланови његовог тима наводе да су временске прогнозе добре и да очекују да ће сутра извести скок.

Баумгартнер скочио је више од 2.500 пута из авиона и хеликоптера, као и са небодера и чувених грађевина међу којима је зграда од 101 спрата на Тајвану.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво