Читај ми!

Најстарији филм по Дикенсовом делу

Два века од рођења Чарлса Дикенса, откривен је најстарији филм урађен по пишчевом делу „Суморна кућа“. Иако у трајању од свега једног минута, филм назван „Смрт сиромашног Џоа“ је јединствен документ филмске уметности снимљен с почетка двадесетог века.

Архивиста Британског института за филм (BFI) случајно је наишла на једноминутни филм из 1901. године који представља настарије преживело остварење у којем се појављује лик из дела Чарлса Дикенса.

Брајони Диксон трагала је за првим филмовима о Кини када је наишла на каталог под називом "The Death of Poor Joe" (Смрт сиромашног Џоа) и схватила да је реч о лику из Дикенсове Суморне куће. Диксонова је, како преноси Ројтерс, била изненађена када је у пронашла и филм који одговара броју на каталогу.

Филм је пронађен месец дана после обележавања 200 година од Дикенсовог рођења.

„Дивно је открити тако редак и јединствен филм и то у години обележавања јубилеја. Не само да је преживео, већ је реч о најранијем филму по Дикенсу. Филм изгледа много лепо и у одличном је стању", рекла је Диксон.

Дикенс, аутор романа Оливер Твист, Велика очекивања, један је од најпознатијих енглеских књижевника и писац чија су дела највише адаптирана за филм и ТВ.

Пре открића у Институту, најранији филм у вези са Дикенсовим делима је Scrooge or Marley's Ghost из новембра 1901.

Смрт сиромашног Џоа снимљена је пре марта 1901. Реч је о сиромашном ђубретару Џоу који се помиње у роману и који се поред црквеног зида смрзава на снегу стежући своју метлу. У тренутку када чувар прође поред њега Џо пада на земљу и умире.

BFI сматра и да је инспирација за овај филм могла да буде и прича Ханса Кристијана Андерсена Девојчица са шибицама о девојчици која умире у снегу сањарећи о топлом дому.

У филму Џоа глуми жена Лора Бејли, супруга редитеља Г.А. Смита.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи