Читај ми!

Мегдан витезова на Мећавнику

Ко каже да у Србији више нема витештва? Протеклог викенда било га је и превише на Мокрој гори, где су српски витезови одмеравали снаге са колегама из Русије, Мађарске и Румуније. Часну борбу употпуниле су живописне одежде, барјаци и самострели, а гутачи ватре и лепе госпе Мећавник су претворили у средњовековни град.

На Мећавнику, у Мокрој гори, овог викенда одржан је међународни витешки турнир Свибор - Дрвенград 2011. Учесници из Србије, Русије, Мађарске и Румуније показали су своје умеће у средњовековним борилачким вештинама.

Витезови у живописним одеждама, штитови и барјаци, копља и самострели, гутачи ватре и по која лепа госпа, Мећавник су претворили у прави средњовековни град. Руски богатири, српски витешки ред „Свибор", мађарски „Свети Ђорђе" и витезови из Румуније спретно су баратали „свијетлим оружјем" инспирисани и посебним амбијентом.

„Мокра гора је фантастично место за приказивање наших вештина", изјавио је Ласло Чеке.

Евгениј Шараков, припадник руских богатира, објаснио је да су они дошли код српских витезова на састајање.

„Волимо Србе и захвални смо им. Дошли смо да бисмо се више зближили. Турнири попут овог већ постају традиција", изјавио је Александар Павлов.

„Ми већ годинама одлазимо на турнире код њих и у друге земље и они долазе на наше о Духовима тако да је то сад већ лепа традиција, а сваки пут може и да се научи нешто ново", истакао је Радивоје Радуловић.

Јеромонах Феоктист објаснио је да долази сваке године са витезовима из различитих руских региона, како би они после причали свима о Србији и преносили љубав, да сваки Рус пожели да дође у Србију.

Ђурђевдански турнир промовисан је на сајмовима туризма у Москви и Београду, а део је и пројекта „Ходење из руске у српску земљу".

број коментара 2 Пошаљи коментар
(понедељак, 09. мај 2011, 15:54) - anonymous [нерегистровани]

odlicno

ovo mi se jako svidja. evo predlazem da se odredi datum kada bi srbi slavili opanak- dan opanka, tj. na taj dan bi nosili tradicionalne opanke ili bar znacku ili bros.

(понедељак, 09. мај 2011, 13:04) - Милоја! [нерегистровани]

Ово

је за сваку похвалу! Овакве манифестације треба да се чешће дешавају у овој земљи уништеног морала и смањених стандарда.