Читај ми!

„Сојуз“ са астронаутима стигао на Свемирску станицу

Руска ракета-носач „сујуз“ са астронаутима из Русије, Јапана и САД данас је, шест сати након лансирања, пристала на Међународну свемирску станицу, пренела је телевизијска станица америчке свемирске агенције НАСА.

Капсула се у 4.45 по централноевропском времену (5.45 по нашем времену) повезала са свемирском станицом, која се налази 400 километара изнад земље, пренео је АФП.

Космонаути Олег Кононенко из Русије, Кјел Линднгрен из САД и Кимија Јуи из Јапана полетели су са руског космодрома у Казахстану „Бајконур“ синоћ у 23.02.

Један соларни уређај који прикупља сунчеву енергију није активиран на време, али то није утицало на лет јер су други функционисали, навела је НАСА.

Ракета је стигла у орбиту 15 минута након лансирања и обишла Земљу четири пута пре него што је пристала на Међународну свемирску станицу.

Америчком и јапанском астронауту то су прва путовања у свемир. Јуи је на конференцији за штампу рекао и да је са собом носио суши како би почастио остатак посаде.

Научници широм света, као и сви заљубљеници у свемир, синоћ су посматрали лансирање, изведено два месеца након што је руски свемирски теретни брод без људске посаде „прогрес“ изгорео у атмосфери када су руски инжењери са Земље изгубили контролу над њим.

Узрок пада „прогреса“, како наводе руски инжењери, био је квар на ракети „сојуз“.

Друга руска теретна летелица лансирана је успешно почетком јула.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(четвртак, 23. јул 2015, 15:49) - ooonoja [нерегистровани]

ooonoja

uvek se radujem novim filmovima haha