Читај ми!

Цвеће „за појести“

Освежење на вашем тањиру могу бити – јоргован, хибискус, маслачак, љубичица... Уколико вам необични укуси, ипак, не пријају, јарке боје са ивице тањира или црвени пупољци у коцкама леда разведриће атмосферу за столом.

Укусан залогај није прва асоцијација коју имамо када неко помене цвеће. Међутим, многе такве лепе биљке могу додати мало живости, боје и необичне ароме салати од свежег поврћа, па чак и куваном јелу.

Неки лепи цветови природно су одличног укуса, док је у неким случајевима неопходно мало труда да би их учинили пријатним за непце.

Због тога кувари саветују да пре него што у ручак убаците букет, проверите да ли је реч о вама јестивим састојцима јела.

Осим лила цветића, јестиви су и срцолики листови дивље љубичице.

Могу се користити појединачно или заједно да би салата на коју сте навикли добила мало боје и интересантну ноту. Чај од љубичастих цветића није новост, као ни слатко или желе са укусом љубичица, а уколико вам се не допада укус, можете их користити за декорацију – јела или стола.

Плод руже, шипурак, у исхрани неких народа, попут староседелаца у САД, имао је веома важну улогу због високог садржаја Ц витамина. Мало је оних који нису пробали сируп, мармеладу, желе, питу, чај или вино од шипурка, али је много мање оних који су на тањиру или у чаши имали латице или пупољке руже.

Иако је коров, маслачак би морао да добије много више поштовања, наводе нутриционисти. Због високог садржаја антиоксиданата и минерала, нарочито калијума, маслачак би требало пустити у тањир. Иако може да буде мало горак када се сједини са зеленом салатом, краставцем или парадајзом и они са осетљивијим непцем ће му опростити.

Иако су свежи цветови хибискуса права посластица, ова биљка најбоља је за справљање чаја. Неколико цветова потопите у врелу воду, оставите да се прохлади, процедите и додајте сок од једног лимуна.

Јоргован је предивног мириса, али и укуса, али није за оне који више воле познате укусе. Добро прохлађен јогурт са додатом ванилом и неколико лила цветића одличан је рецепт за нову посластицу.

Нажалост, ниједан цвет није безбедан за јело уколико није одгајан органски, без употребе пестицида и других штетних хемикалија. Такође, веома је важно добро опрати цвеће које ће се наћи на тањиру.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи