Образовање обара крвни притисак

Група америчких стручњака открила је везу између степена образовања и крвног притиска. Што смо више били у школским клупама и стекли веће звање, то смо мање изложени ризику од штетног повећања крвног притиска.

Упркос стресу који прати полагање испита, дугогодишње образовање добро је за крвни притисак људи, тврде амерички истраживачи.

Висок крвни притисак, односно хипертензија, у директној су вези са повећаним ризиком од инфаркта, можданог удара и отказивања рада бубрега.

Резултати студије, објављене у часопису BMC Public Health, сугеришу да је таква веза јача код жена него код мушкараца.

Стручњаци при британској фондацији која је усмерена на прикупљање средстава за истраживања у области болести срца и крвних судова (The British Heart Foundation) потврдили су да постоји веза између сиромаштва и повећаног ризика од развоја болести срца.

Виши нивои образовања су доведени у везу са мањом склоношћу ка обољењима срца.

Истраживачи указују на то да крвни притисак може да буде разлог. Стручњаци су анализирали податке чак 3.890 особа прикупљених током периода од три деценије.

Предиспозиције

Испитаници су били подељени у три групе - особе са ниским образовањем (трајало је 12 година или мање), средње образовани (13 до 16 година) и особе са високим степеном образовања (17 или више година). Затим је израчуната просечна вредност систолног крвног притиска током поменутог периода.

Жене са ниским степеном образовања имале су просечни крвни притисак 3,26 милиметара живиног стуба виши него већи него њихове образованије сународнице.

Код мушкараца забележена разлика између оних са слабијим и највишим образовањем износила је 2,26 мм живиног стуба.

Остали фактори, као што су пушење, узимање лекова за смањење крвног притиска и конзумирање алкохола, узети су у обзир, али иако је утицај на притисак био исти, одступања су била мања.

Аутори студије истичу да низак ниво образовања условљава одабир радних места са већим физичким оптерећењем, које карактерише висок ниво ангажовања и низак ниво одлучивања.

Таква занимања стварају предиспозицију за повишени крвни притисак.

Професор Ерик Лоукс, руководилац истраживања спроведеног под окриљем Универзитета Браун сматра да су слабије образоване женске особе склоније депресивним стањима, чешће самохрани родитељи, имају више шансе да живе у сиромашним областима и у скромнијим условима.

„Резултати говоре у прилог постојећих доказа о везама између социоекономске угрожености и ризика од болести срца. Међутим, студија је показала само мали пад крвног притиска код жена и незнатан пад код мушкараца", истакла је Наташа Стјуарт виша медицинска сестра у области кардиологије.

Према оцени стручњака, неопходно је додатно испитати факторе ризика, утицати на на њихово смањење и на нивоу друштва омогућити деци најбољи могући старт када је реч о здрављу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи